Home / SLOVENSKO / Dědeček ide pre nehodu na Zochovej do väzby, krajský súd zmenil rozhodnutie prvostupňového (video+foto)

Dědeček ide pre nehodu na Zochovej do väzby, krajský súd zmenil rozhodnutie prvostupňového (video+foto)

14.10.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 14. októbra 10:56

Bývalý generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček sa v piatok opäť postavil pred súd, ktorý rozhodol, že v súvislosti s tragickou nehodou na zastávke Zochova v Bratislave ide do väzby.

Senát Krajského súdu v Bratislave, vyhovel sťažnosti prokurátora proti rozhodnutiu o nevzatí do väzby obvineného prvostupňovým súdom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Obvinený Dědeček sa postavil pred sudcu, rozhodol o jeho väzbe (fotografie)

Rozhodnutie senátu však nebolo prijaté jednohlasne a člen senátu Michal Kačáni predniesol odlišné stanovisko. „To riziko je tu namieste,“ uviedla Molnárová s tým, že súd posudzoval aj okolnosti a skutky, ktoré sa udiali pár hodín pred smrteľnou nehodou. Zároveň posudzovali aj súčasný život a správanie obvineného.

Kačáni, naopak, povedal, že hrozba pokračovania v trestnej činnosti zo strany obvineného podľa neho nebola aktuálna a nehoda bola „ojedinelý exces s hroznými následkami“. Piatkové rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a Dědečka priamo z pojednávacej miestnosti odviedli do výkonu väzby.

Riziko úteku

Prokurátor Juraj Chylo vo svojej sťažnosti proti nevzatiu do väzby obvineného argumentoval napríklad jeho vekom 60 rokov, čo spolu s možným vysokým trestom zakladá riziko úteku. Dědečkov obhajca Jiří Kučera, naopak, v piatok pred súdom uviedol, že obvinený polícii odovzdal svoj pas.

Tragická nehoda na zastávke Zochova v Bratislave

Zobraziť fotogalériu k článku:
Auto narazilo do ľudí na zastávke Zochova v Bratislave (fotografie)

Dědeček zase pred súdom vyhlásil, že na súd príde vždy vtedy, keď bude predvolaný. „Nikdy nebudem riadiť žiadne motorové vozidlo,“ povedal s tým, že incident je aj podnetom odnaučiť sa piť. Takisto argumentoval, že má povinnosti v rámci svojho zamestnania v Deaflympijskom výbore Slovenska.

Prepustený zo zadržania

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I minulý štvrtok do väzby Dědečka nevzal a prepustil zo zadržania.

Ako pre médiá uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, sudca konštatoval dôvodnosť vzneseného obvinenia, dôvody pre útekovú a preventívnu väzbu však nenašiel. Argumentoval mimo iného tým, že obvinený má zadržaný vodičský preukaz a preto bezprostredne nehrozí, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Pokiaľ ide o hrozbu úteku, podľa sudcu prvostupňového súdu nie je hrozba vysokého trestu samostatným väzobným dôvodom.

Keďže prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o veci ešte rozhodoval Krajský súd v Bratislave na verejnom zasadnutí v piatok 14. októbra.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Trestný čin všeobecného ohrozenia

Vyšetrovateľ bratislavskej kriminálnej polície v utorok 4. októbra obvinil 60-ročného Dědečka z Bratislavy z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny súdom mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne trest odňatia slobody na doživotie.

Opitý Dědeček v nedeľu 2. októbra na Škode SuperB zišiel vo vysokej rýchlosti mimo vozovku na zastávku mestskej hromadnej dopravy Zochova v Bratislave, na ktorej sa v tom čase nachádzalo približne 40 osôb, pričom došlo k zrážke vozidla s čakajúcimi na spoj.

Na mieste zahynuli štyri osoby, traja ľudia boli v kritickom stave prevezení do nemocníc, ďalší traja utrpeli zranenia vyžadujúce si ich ošetrenie v nemocniciach. V priebehu pondelka 3. októbra pribudla ďalšia obeť, ktorou bola 21-ročná študentka.

https://cdnv.webnoviny.sk/sites/32/2022/10/nehodastaromestska.mp4

Viac k témam: Súdy, Tragická nehoda na zastávke Zochova v Bratislave
Zdroj: Webnoviny.sk – Dědeček ide pre nehodu na Zochovej do väzby, krajský súd zmenil rozhodnutie prvostupňového (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *