Home / SLOVENSKO / Fico má podozrenie na znižovanie bojaschopnosti armády, od prezidentky chce vedieť, koľko zbraní Slovensko vyviezlo na Ukrajinu

Fico má podozrenie na znižovanie bojaschopnosti armády, od prezidentky chce vedieť, koľko zbraní Slovensko vyviezlo na Ukrajinu

12.10.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico žiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby informovala verejnosť o tom, aké množstvá a druhy munície, koľko bojových vozidiel pechoty, tankov či ďalších zbraňových systémov bolo odovzdaných z vybavenia Ozbrojených síl SR (OS SR) Ukrajine.

Uviedol to v otvorenom liste prezidentke ako hlavnej veliteľke Ozbrojených síl SR (OS SR).

Úmyselné znižovanie bojaschopnosti

„Vývoz munície a zbraní patriacich Ozbrojeným silám Slovenskej republiky na Ukrajinu, ako aj udalosti týkajúce sa zahraničných batérií protivzdušnej obrany Patriot umiestnených na území Slovenska, vyvolávajú vážne podozrenia z úmyselného znižovania bojaschopnosti OS SR,“ napísal Fico.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zaujíma ho, koľko výzbroje vôbec zostalo v OS SR a či je to dostatočné na plnenie úloh ozbrojených síl. Zároveň Čaputovú žiada o verejnú informáciu, ako bola táto výzbroj okamžite nahradená tak, aby nebola znížená bojaschopnosť OS SR.

„Po tom, čo vláda SR darovala Ukrajine jediný funkčný systém protivzdušnej ochrany S-300, sme odkázaní na dobrú vôľu USA alebo iných západných krajín nielen pri ochrane vzdušného priestoru, ale aj pri prevádzkovaní systémov protivzdušnej ochrany, ktoré nielenže nevlastníme, ale ani neprevádzkujeme,“ skonštatoval predseda strany Smer-SD.

Fico hovorí o vazalstve

Podľa jeho slov je nevyhnutné, aby prezidentka informovala, aké plány chce presadiť, aby sa toto „bezprecedentne vazalské postavenie SR zmenilo“.

Fico zároveň informoval, že Smer-SD „nemieni neudržateľnú situáciu v OS SR podceňovať a podnikne všetky nevyhnutné legitímne kroky, ktoré má ako najsilnejšia opozičná parlamentná strana k dispozícii“.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico má podozrenie na znižovanie bojaschopnosti armády, od prezidentky chce vedieť, koľko zbraní Slovensko vyviezlo na Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

5 tipov na knihy o ochrane prírody, ktoré sa oplatí prečítať

Marec je už tradične ideálnym časom na ponorenie sa do sveta literatúry. Máte aj vy chuť začítať sa do dobrej knihy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *