Home / SLOVENSKO / Kandidát na župana Dušan Velič predstavil svoje environmentálne riešenia pre Bratislavský kraj, na prvom mieste je voda

Kandidát na župana Dušan Velič predstavil svoje environmentálne riešenia pre Bratislavský kraj, na prvom mieste je voda

7.10.2022 (Webnoviny.sk) – Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Dušan Velič (Za ľudí, KDH, Sme Rodina, Maďarské fórum – Magyar Forum) predstavil členov svojho environmentálneho tímu a riešenia tém pre Zelený kraj.

Členmi tímu sú expertka na životné prostredie a udržateľné energie a šéfka tímu pre environmentálne témy strany Za ľudí Liliana Rástocká a expert a konzultant Veliča a strany Za ľudí na azbestové záťaže Tomáš Rideg.

Záchrana Žitného ostrova

Za prvú prioritu označil Velič vodu. „V súvislosti s klimatickými zmenami potrebujeme zintenzívniť vodozádržné opatrenia v mestách, na poliach aj lesoch, ktoré majú aj kladný vplyv na podzemnú vodu a stav studní. Súčasťou je záchrana Žitného ostrova, ktorý ohrozujeme vlastnou nečinnosťou, keďže sa na ňom nachádza najväčšia a najnebezpečnejšia skládka toxického odpadu, a to vo Vrakuni,“ uviedol Velič, ktorý v tejto súvislosti adresoval kritiku za nečinnosť súčasnému predsedovi BSK Jurajovi Drobovi.

Velič chce v prípade svojho volebného úspechu vytvoriť Centrum pre adaptáciu na klimatickú krízu a energetické zmeny – CAKKEZ.

Druhou prioritou je podľa Veliča ovzdušie. „Chceme zaviesť skutočne integrovanú dopravu, kde treba redukovať počty áut v meste a tým znížiť toxické exhaláty a prašnosť,“ poznamenal s tým, že spojenou témou je spaľovanie pri vykurovaní, o to viac, že v energetickej kríze príde na rad aj drevo.

Najprv zmapujú azbest v školách

„Treťou prioritou je zdravá pôda – udržanie vody, používanie hnojív a pesticídov. Súčasťou je aj biodiverzita. Štvrtou prioritou je moderná odpadová politika, pre cirkulárnu ekonomiku je základom,“ skonštatoval kandidát na predsedu BSK.

„V Bratislavskom kraji máme povinnosť zastaviť nebezpečné znečisťovanie podzemných vôd a ovzdušia. Musíme hľadať zdroje na odstránenie starých toxických skládok, znížiť smog z kúrenia, dopravy a zlepšiť tak kvalitu ovzdušia na úrovniach obcí, ulíc, štvrtí, ale aj jednotlivých domácnosti,“ uviedla Rástocká.

V otázkach azbestu má Tomáš Rideg vypracovanú metodiku, ktorou je možné pasportizovať budovy.

„Župa má priamo na starosti viac ako 50 stredných škôl a keďže detský rýchly metabolizmus je citlivejší na azbest, školy budú prvými budovami, ktoré pilotne zmapujeme na azbest,“ uzavrel.

Viac k témam: Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Kandidát na župana Dušan Velič predstavil svoje environmentálne riešenia pre Bratislavský kraj, na prvom mieste je voda © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zlepší vláda dostupnosť bývania? Fico reaguje na odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (video)

Pri tejto príležitosti sa na Úrade vlády SR stretol s generálnym tajomníkom organizácie Mathiasom Cormannom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *