Home / SLOVENSKO / Premiér Heger sa stretol s novým veľvyslancom USA na Slovensku Gautamom Ranom

Premiér Heger sa stretol s novým veľvyslancom USA na Slovensku Gautamom Ranom

4.10.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda vlády Eduard Heger sa v utorok stretol s novým mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Spojených štátov amerických na Slovensku Gautamom Ranom.

Hovorili spolu o aktuálnej energetickej kríze a predseda vlády objasnil novému veľvyslancovi situáciu v našej krajine. Ďalšou témou stretnutia bola aktuálna situácia na Ukrajine. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Vzájomné vzťahy sa zintenzívnili

„Slovensko je zodpovedný spojenec a partner v NATO a EÚ, ale pri riešení energetickej krízy potrebujeme podporu nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu,“ uviedol Eduard Heger.

V prípade Ukrajiny sa podľa Hegera náš východný sused po skončení agresie musí rozvíjať a len zblíženie s Úniou zabezpečí trvalý a demokratický rozvoj tejto krajiny.

Po ruskej agresii na Ukrajine došlo tiež k zvýšeniu intenzity vzťahov medzi Slovenskom a USA. „206 miliónov eur, ktoré Slovenská republika dostane v rámci vojenskej pomoci od USA, ukazuje, že sme zodpovedným spojencom v transatlantickom priestore. Tieto peniaze budú využité na modernizáciu ozbrojených síl, antidronovú ochranu, ale aj na boj proti hybridným hrozbám,“ povedal premiér Eduard Heger a poďakoval sa za silné spojenectvo v rámci Severoatlantickej aliancie.

Posilnenie obchodných vzťahov

Predseda vlády SR spolu s americkým veľvyslancom diskutovali o posilnení bilaterálnych obchodných vzťahov či vzájomných investícií.

Na stretnutí premiér veľvyslanca informoval aj o úspechu Slovenska v boji proti korupcii aj v súvislosti so zavedením registra konečných užívateľov výhod.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana je kariérny diplomat, v zahraničnej službe pôsobí od roku 2002.

Viac k témam: Americký veľvyslanec, Predseda vlády
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Heger sa stretol s novým veľvyslancom USA na Slovensku Gautamom Ranom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *