Home / SLOVENSKO / Progresívci na šesť mesiacov zablokujú ťaženie Záborskej za sprísnenie interrupcií, hnutie našlo dieru v rokovacom poriadku

Progresívci na šesť mesiacov zablokujú ťaženie Záborskej za sprísnenie interrupcií, hnutie našlo dieru v rokovacom poriadku

4.10.2022 (Webnoviny.sk) – Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce obštrukciou na šesť mesiacov zabrániť Anne Záborskej (OĽaNO)) obmedzovať ženám prístup k interrupciám.

Záborská chce obmedziť práva žien

Do parlamentu predložilo na septembrovú schôdzu zákon o pomoci tehotným ženám, svoj návrh však z rokovania schôdze sťahuje. Pred troma dňami totiž návrh s touto témou podala aj poslankyňa Záborská.

„My sme našli v rokovacom poriadku nástroj, ako pani Záborskú zastaviť – v prípade stiahnutia návrhu predkladateľom platí, že návrh v tej istej veci nesmie byť šesť mesiacov zaradený na schôdzu parlamentu. Toto pravidlo je možné prelomiť len na návrh predsedu parlamentu, ktorý musí schváliť väčšina poslancov a poslankýň,” vysvetlila podpredsedníčka a kancelárka PS Lucia Plaváková.

Poslanci a poslankyne teraz podľa jej slov budú musieť ukázať, či chcú, aby sa na pôde parlamentu rokovalo o obmedzovaní práv žien.

Obmedzený prístup k interrupciám

Plaváková sa domnieva, že ak by Anne Záborskej išlo o socioekonomickú pomoc pre ženy, podporila by návrh PS. „Teraz však znovupodaním svojho už raz neschváleného návrhu odkryla svoj skutočný zámer, a síce, že jej ide a vždy šlo len o obmedzenie prístupu žien k bezpečným interrupciám,“ povedala Plaváková a dodala, že nedopustia, aby sa zo Slovenska stalo ďalšie Poľsko.

Záborská podľa hnutia využila anomáliu s predĺžením septembrovej schôdze a predložila svoj návrh napriek tomu, že ide o zákon v tej istej veci ako ten z dielne PS. Poslanec parlamentu a podpredseda PS Tomáš Valášek podával návrh PS už pred viac ako mesiacom.

„Extrémisti v parlamente sa opakovane snažia svojimi návrhmi vrátiť Slovensko niekam do minulosti, keď ženy nemali právo slobodne sa rozhodovať. Ani my však nikdy nevzdáme náš boj za ľudské práva a práva žien a naďalej budeme Slovensko posúvať k modernej európskej krajine,” uviedol Valášek.

Viac k témam: interrupcie, Umelé prerušenie tehotenstva
Zdroj: Webnoviny.sk – Progresívci na šesť mesiacov zablokujú ťaženie Záborskej za sprísnenie interrupcií, hnutie našlo dieru v rokovacom poriadku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *