Home / SLOVENSKO / Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych štátov podporujú územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny

Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych štátov podporujú územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny

2.10.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych štátov vrátane prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej podporujú územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Anexia ukrajinských území

Hlavy štátov neuznávajú a neuznajú ruské úsilie o anektovanie akejkoľvek časti ukrajinského územia. Prezidenti to uviedli v spoločnom vyhlásení, o ktorom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Prezidenti tiež vo vyhlásení uviedli, že podporujú Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii a požadujú stiahnutie Ruska zo všetkých okupovaných území. Spojencov vyzvali na zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine.

Hlavy štátov stoja i za rozhodnutím z bukureštského samitu Severoatlantickej aliancie (NATO) v roku 2008, ktoré sa týkalo budúceho členstva Ukrajiny v NATO.

Rusi na Ukrajincoch páchajú zločiny

Stredoeurópski a východoeurópski prezidenti uviedli, že počas konfliktu navštívili Kyjev a videli dôsledky ruskej agresie. „Všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti,“ zakončili hlavy štátov svoje vyhlásenie.

Pod vyhlásením sú okrem slovenskej prezidentky Čaputovej uvedení český prezident Miloš Zeman a poľský prezident Andrzej Duda, rovnako aj prezidenti Lotyšskej, Estónskej a Litovskej republiky Egils Levits, Alar Karis a Gitanas Nauseda.

Pripojili sa tiež prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski, prezident Čiernej Hory Milo Đukanović a prezident Rumunskej republiky Klaus Iohannis.

Viac k témam: Anexia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych štátov podporujú územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nadácia Henkel Slovensko venuje v šiestom ročníku výzvy na podporu seniorov 65 000 eur

Nadácia Henkel Slovensko, ktorá dlhodobo pomáha seniorom na Slovensku, zverejnila výsledky šiesteho ročníka grantovej výzvy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *