Home / SLOVENSKO / Slovensko má vraj migračnú vlnu pod kontrolou, podľa Mikulca boli prijaté opatrenia na odhalenie nelegálnych prisťahovalcov

Slovensko má vraj migračnú vlnu pod kontrolou, podľa Mikulca boli prijaté opatrenia na odhalenie nelegálnych prisťahovalcov

30.9.2022 (Webnoviny.sk) – Súčasná situáciu v súvislosti s nelegálnou migráciou je pod kontrolou a Ministerstvo vnútra SR ju aktívne monitoruje. V prihraničných oblastiach sa zvýšila hliadková činnosť a budujú sa záchytné kapacity. Rezort to uviedol vo svojom stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Budovanie záchytných kapacít

Ministerstvo podľa nej postupuje v zmysle platnej legislatívy s prihliadnutím na celoeurópsky rozmer a platný Schengenský kódex. Prioritou je hájiť záujmy Slovenskej republiky v súlade s platnou slovenskou a európskou legislatívou.

„V prihraničných oblastiach sú v spolupráci so samosprávami budované záchytné kapacity, rovnako tak okresné úrady v prípade, že by potrebovali zvolať zasadnutie miestnych krízových štábov. Zvýšila sa tiež hliadková činnosť v prihraničných oblastiach,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Len v Trnavskom kraji aktuálne vykonáva činnosť 52 hliadok, teda viac ako 100 príslušníkov krajského riaditeľstva policajného zboru. Na mieste sú aj policajti Úradu hraničnej a cudzineckej polície, respektíve Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

Migrantov umiestňujú v záchytných táboroch

„Migranti sú situovaní na základných útvaroch policajného zboru, následne sú riešení príslušným útvarom cudzineckej polície. Ak je dôvod na zaistenie z dôvodu vyhostenia, v tom prípade sú umiestnení v záchytných táboroch v Sečovciach a v Medveďove, ktoré sú aktuálne naplnené na tri štvrtiny,“ doplnil riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Robert Gucký.

Ministerstvo vnútra pripravuje v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom iniciatívny krok na postavenie núdzového stanového mestečka. Stane sa tak v prípade, ak si to situácia vyžiada. Zástupcovia ministerstva vnútra sú v pravidelnom kontakte aj so svojimi zahraničnými partnermi vrátane kolegov z Česka.

„Slovensko posilňuje policajné hliadky dlhodobo, v súčasnosti zintenzívňujeme počet príslušníkov Policajného zboru na území Maďarska. Cieľom je ochrana hranice Schengenu a zníženie počtu nelegálnych migrantov,“ uzavrel prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Viac k témam: Kontroly na hraniciach, Nelegálna migrácia, Schengen
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko má vraj migračnú vlnu pod kontrolou, podľa Mikulca boli prijaté opatrenia na odhalenie nelegálnych prisťahovalcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *