Home / SVET / V Česku sa začínajú komunálne a senátne voľby, o kreslá zabojuje takmer 200-tisíc kandidátov

V Česku sa začínajú komunálne a senátne voľby, o kreslá zabojuje takmer 200-tisíc kandidátov

23.9.2022 (Webnoviny.sk) – V piatok sa v Česku začínajú komunálne voľby, ktoré v niektorých častiach krajiny sprevádzajú aj voľby do Senátu. Volebné miestnosti sa otvoria o 14:00 a voliť bude možné do 22:00. V sobotu budú otvorené tiež, a to od 8:00 do 14:00. Na svojom webe o tom informuje spravodajská televízia ČT24.

O 26-tisíc zastupiteľských kresiel sa uchádza takmer 200-tisíc kandidátov. V niektorých obciach sa však hlasovanie neuskutoční, pretože sa tam nepodarilo zostaviť kandidátske listiny. V takom prípade bude mesto spravovať úradník ministerstva vnútra.

V ôsmich mestách – Prahe, Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Pardubiciach, Brne, Ostrave a Opave – si voliči budú vyberať okrem zastupiteľstiev mestských častí aj veľké zastupiteľstvá.

Senátne voľby sa týkajú tretiny hornej komory parlamentu. To predstavuje 27 obvodov. O tieto posty sa uchádza 178 ľudí. Najviac kandidátov je v obvode Karlovy Vary, kde ich je 11, najmenej – dvaja, sú v Ústí nad Orlicí.

Viac k témam: Komunálne voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – V Česku sa začínajú komunálne a senátne voľby, o kreslá zabojuje takmer 200-tisíc kandidátov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *