Home / KULTÚRA / Knihy / Zomrela spisovateľka Ursula K. Le Guin, známa najmä pre svoje sci-fi a fantasy romány

Zomrela spisovateľka Ursula K. Le Guin, známa najmä pre svoje sci-fi a fantasy romány

BRATISLAVA 24. januára (WebNoviny.sk) – Vo veku 88 rokov zomrela americká spisovateľka Ursula K. Le Guin známa najmä ako autorka fantazijného cyklu o Zememorí (1964 – 2014), do ktorej patrí napríklad román Čarodej Zememorí (1968), či série Kronika Západného pobrežia (2004 – 2007).

Obľúbená autorka skonala v pondelok vo svojom dome v Portlande. Rodáčka z kalifornského Berkeley bola dlhšiu dobu chorá.

Na úmrtie Le Guin reagovalo viacero jej literárnych kolegov vrátane spisovateľa Stephena Kinga. „Usula K. LeGuin, jedna z velikánov, zomrela. Nebola len autorkou science fiction, ale aj literárnou ikonou. Šťastnú cestu do galaxie,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Ursula Kroeber Le Guin

sa narodila 21. októbra 1929. Absolvovala Radcliffe College v Massachusetts aj Kolumbijskú univerzitu v New Yorku. Svoj prvý román Rocannon’s World (v češtine vyšla ako Rocannonův svět, pozn. SITA) z Hainského cyklu vydala v roku 1966.
počas svojej kariéry, ktorá trvala viac ako pol storočia, napísala vyše 20 románov a viac ako 100 poviedok. Venovala sa tiež písaniu poézie, esejí či literatúry pre deti.
za svoju prácu získala viacero ocenení vrátane Hugo Award či Nebula Award za fantasy a science fiction, Newberyho medaily alebo Medaily organizácie National Book Foundation za významný prínos americkej literatúre. V roku 2000 jej Kongresová knižnica za prínos americkému kultúrnemu dedičstvu udelila titul Žijúca legenda.

Viac k témam: knihy, úmrtie, Ursula Kroeber Le Guin
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela spisovateľka Ursula K. Le Guin, známa najmä pre svoje sci-fi a fantasy romány © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel spisovateľ Seiiči Morimura, vo svojom diele odhalil zverstvá japonskej Jednotky 731

Jeho trilógia Akuma no Hóšoku odhalila lekárske experimenty na ľuďoch a vyvolala rozruch v celej krajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *