Home / SVET / Putin môže zmobilizovať akékoľvek množstvo záložníkov, ale podľa analytikov im nedokáže zabezpečiť výcvik a zbrane

Putin môže zmobilizovať akékoľvek množstvo záložníkov, ale podľa analytikov im nedokáže zabezpečiť výcvik a zbrane

22.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 22. september 2022, 11:02

Ruský vodca Vladimir Putin môže zmobilizovať do boja na Ukrajine akékoľvek množstvo záložníkov, ale Rusko nemá žiadny spôsob, ako týmto novým jednotkám v dohľadnom čase zabezpečiť výcvik a zbrane. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to britský špecialista z analytickej spoločnosti Sibylline Alex Lord.

Ďalšie potenciálne obete vojne

Po Putinovom stredajšom oznámení čiastočnej mobilizácie ruský minister obrany Sergej Šojgu v ruskej televízii uviedol, že krajina povolá 300-tisíc záložníkov. Ak budú čeliť ukrajinským zbraniam v prvej línii, pravdepodobne sa stanú ďalšími obeťami vojny, ktorú Putin rozpútal 24. februára.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ruská armáda v súčasnosti nie je vybavená na rýchle a efektívne rozmiestnenie 300-tisíc záložníkov,“ povedal Lord a pripomenul ťažké straty Ruska na Ukrajine, čo sa týka personálu i vojenského vybavenia.

Rusko má obrovské straty

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) začiatkom tohto týždňa uviedol, že analýza západných expertov a ukrajinských spravodajských služieb zistila, že Rusko stratilo v dôsledku ofenzívy v niektorých jednotkách 50 až 90 % svojej sily a obrovské množstvo vybavenia.

Šojgu v stredu tvrdil, že na ruskej strane padlo menej ako šesťtisíc vojakov, čo je však ťažko uveriteľné číslo, zvlášť po tom, ako informoval o potrebe zmobilizovať spomenutých 300-tisíc záložníkov. Podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na ruskej strane padlo približne 55-tisíc a desaťtisíce ďalších utrpeli zranenia, utiekli alebo sú nezvestní.

Rýchly výcvik nie je možný

Aj vojenský analytik Jakub Janovský tvrdí, že Rusko nemá dostatok moderného vybavenia pre toľko vojakov a aj keby disponovalo týmto vybavením, zbraňami a motiváciou, je nemožné rýchlo vycvičiť toľko vojakov na boj.

Reformy v roku 2008 zamerané na modernizáciu a profesionalizáciu ruskej armády odstránili mnohé logistické a riadiace štruktúry, ktoré kedysi umožňovali silám bývalého Sovietskeho zväzu rýchlo vycvičiť a vyzbrojiť obrovské množstvo zmobilizovaných rezervistov.

Priebeh vojny sa tak skoro nezmení

Inštitút pre štúdium vojny si preto myslí, že čiastočná mobilizácia v najbližších mesiacoch pravdepodobne nezmení priebeh vojny na Ukrajine.

„Putinov rozkaz zmobilizovať časť ruskej ‚vycvičenej‘ zálohy, teda jednotlivcov, ktorí ukončili povinnú brannú povinnosť, nevygeneruje počas najbližších niekoľkých mesiacov významnú použiteľnú ruskú bojovú silu,“ uviedol ISW. Dodal, že záložníci by v budúcom roku mohli vykompenzovať doterajšie ruské straty, aj keď to nie je isté.

Podľa ISW mobilizácia nespôsobí náhly prílev ruských síl na Ukrajinu. „Čiastočná mobilizácia Ruska tak nezbaví Ukrajinu možnosti oslobodiť väčšiu časť svojho okupovaného územia do zimy a cez zimu,“ poznamenal inštitút.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Vojenská mobilizácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin môže zmobilizovať akékoľvek množstvo záložníkov, ale podľa analytikov im nedokáže zabezpečiť výcvik a zbrane © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *