Home / SVET / Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu a varoval Západ, že neblafuje a je schopný všetkého

Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu a varoval Západ, že neblafuje a je schopný všetkého

21.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 21. septembra, 14:05

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu varoval Západ, že „neblafuje“ a v prípade ohrozenia územnej celistvosti Ruska, bude reagovať „všetkými dostupnými prostriedkami“. Vyjadril sa tak v stredu v televíznom prejave k národu, v ktorom tiež ohlásil čiastočnú mobilizáciu.

Jeho prejav nasleduje deň po tom, ako Ruskom okupované regióny na východe Ukrajiny zverejnili plány na referendá o pripojení sa k Rusku.

Západ obvinil z jadrového vydierania

Putin obvinil Západ z „jadrového vydierania“ a upozornil na údajné „vyjadrenia niektorých vysoko postavených predstaviteľov vedúcich štátov NATO o možnom použití jadrových zbraní hromadného ničenia proti Rusku“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Tým, ktorí si dovoľujú voči Rusku takéto vyjadrenia, chcem pripomenúť, že naša krajina má tiež rôzne ničivé prostriedky a sú modernejšie ako tie, ktoré majú krajiny NATO. A ak bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, na ochranu Ruska a našich ľudí určite použijeme všetky dostupné prostriedky,“ vyjadril sa.

Mobilizácia sa začne už v stredu

Rozhodnutie pre čiastočnú mobilizáciu je podľa Putina „úplne primerané hrozbám, ktorým čelíme, konkrétne ochrane našej vlasti, jej suverenity a územnej celistvosti, zaisteniu bezpečnosti našich ľudí a ľudí na oslobodených územiach“.

Putin uviedol, že dekrét o čiastočnej mobilizácii už podpísal a začne sa realizovať v priebehu stredy. „Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, znamená to, že odvody sa budú týkať iba občanov, ktorí sú rezervistami, a najmä tých, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti,“ zdôraznil ruský prezident.

Vojenský výcvik pred nasadením

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu povedal, že čiastočná mobilizácia, ktorú ohlásil Putin, sa bude týkať približne 300-tisíc rezervistov. Konštatoval však, že sa vzťahuje iba „na tých, ktorí majú predchádzajúcu vojenskú skúsenosť“.

Šojgu konštatoval, že rezervisti „pred nasadením dostanú vojenský výcvik“ a dodal, že mobilizácia sa nebude týkať „ľudí, ktorí v armáde slúžili ako odvedenci alebo študenti“. Šojgu pritom vyhlásil, že Rusko bojuje „nielen s Ukrajinou, ale s kolektívnym Západom“. Informuje o tom portál news.sky.com.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Šéf ruského rezortu obrany ďalej uviedol, že počas bojov na Ukrajine prišlo o život 5 937 príslušníkov ozbrojených síl krajiny. Tento údaj je podstatne nižší v porovnaní s odhadmi ukrajinských a západných inštitúcií.

Referendá v okupovaných oblastiach

Referendá, ktoré sa očakávali už v prvých mesiacoch ruskej invázie na Ukrajinu, sa začnú konať v piatok v Luhanskej a Chersonskej oblasti a na teritóriách Záporožskej a Doneckej oblasti, ktoré sú pod kontrolou ruských síl.

Motorom pre referendá sú pravdepodobne „obavy z bezprostredného útoku“ zo strany ukrajinských síl. V najnovšej aktualizácii spravodajských informácií o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje o tom portál news.sky.com.

Britský rezort obrany dodal, že ruské sily naďalej „pociťujú nedostatok personálu“. „Putin akceptuje väčšie politické riziko podkopaním fikcie, že Rusko nie je vo vojne ani v národnej kríze, v nádeji, že vygeneruje viac bojovej sily,“ dodalo ministerstvo obrany Veľkej Británie.

Rusko nemôže vyhrať

Putin panikári. Len takto sa podľa holandského premiéra Marka Rutteho dá vysvetliť čiastočná mobilizácia, ktorú ohlásil šéf Kremľa. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Môžete vidieť, že Ukrajina je čoraz schopnejšia zvrátiť priebeh, dobyla veľké časti územia. Taktiež môžete vidieť, že podpora Západu, čo sa táka zbraňových systémov a iných vecí, začína fungovať. Musíme v tom pokračovať. Rusko nemôže vyhrať túto vojnu. Toto je však druh panickej reakcie,“ povedal Rutte v stredu novinárom v Haagu.

Na otázku, či si myslí, že čiastočná mobilizácia povedie k eskalácii vojenskej aktivity, Rutte povedal: „Myslím si, že to skutočne ukazuje, že ruské vedenie nemá situáciu pod kontrolou.“ Dodal, že sa nebude „príliš znepokojovať“ hrozbami Kremľa ohľadne konfliktu so Západom, pričom zdôraznil, že „takúto rétoriku sme už počuli“. „Nie sme vo vojne s Ruskom. Podporujeme však Ukrajinu v jej oprávnenom boji proti ruskej agresii,“ doplnil.

Známky slabosti

Rutte sa pripojil k popredným svetovým lídrom, ktorí odsúdili Putinov stredajší prejav. Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková na Twitteri napísala, že „falošné referendá a mobilizácia sú známkami slabosti“. Zaviazala sa tiež, že Spojené štáty zostanú pevným spojencom v ukrajinskom odpore proti ruskej agresii. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck odsúdil krok Kremľa ako „zlý a nesprávny vývoj“, zatiaľ čo britský minister obrany Ben Wallace povedal, že Putinov prejav je „priznaním, že jeho invázia zlyháva“.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zasa podotkol, že oznámenie Putina o čiastočnej mobilizácii a jeho hrozba rozmiestnenia jadrových zbraní na Ukrajine „spustili procesy, ktoré ho pochovajú“. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov uviedol, že Putin predstavil plán „likvidácie Rusov“.

Viac k témam: Mobilizácia, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu a varoval Západ, že neblafuje a je schopný všetkého © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *