Home / SLOVENSKO / Ministerstvo spravodlivosti predložilo návrh zmien vo vykonávaní medzinárodných sankcií

Ministerstvo spravodlivosti predložilo návrh zmien vo vykonávaní medzinárodných sankcií

12.9.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) pod vedením ministerky spravodlivosti v demisii Márie Kolíkovej (klub SaS) predložilo do medzirezortného pripomienkovania Návrh zmien vo vykonávaní medzinárodných sankcií v Slovenskej republike.

Predkladaný materiál nadväzuje na uznesenie vlády z marca tohto roka k Návrhu opatrení na zabezpečenie efektívneho vykonávania medzinárodných sankcií, s osobitným zameraním na reštriktívne opatrenia prijaté v nadväznosti na situáciu na Ukrajine. Informoval o tom hovorca MS SR Peter Bubla.

Odstránenie nedostatkov

Predkladaný materiál predstavuje východiská pre odstránenie najzávažnejších nedostatkov identifikovaných pri vykonávaní medzinárodných sankcií v Slovenskej republike.

Navrhuje sa v ňom nielen, aby funkciu stáleho koordinačného orgánu vykonávalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky, ale aj aby bola v súlade s európskym štandardom zavedená trestná zodpovednosť za závažnejšie formy porušenia alebo obchádzania medzinárodných sankcií do slovenského právneho poriadku.

Súčasne bližšie popisuje právomoci ústredného koordinačného orgánu na vykonávanie medzinárodných sankcií, ako aj prerozdelenie zodpovednosti za ich vykonávanie medzi ústredné orgány.

Legislatívne zmeny

Nad rámec uvedeného sa predkladá aj návrh na vykonanie ďalších legislatívnych zmien, a to v oblastiach, v ktorých bola Ústrednou koordinačnou skupinou pre vykonávanie medzinárodných sankcií identifikovaná potreba zmeny za účelom zefektívnenia vykonávania medzinárodných sankcií.

Konkrétne ide o zefektívnenie konania vo vzťahu k zaisteniu majetku, úprava režimu udeľovania výnimiek z vykonávania medzinárodných sankcií, zaraďovanie a vyraďovanie osôb na zoznamy sankcionovaných osôb, zefektívnenie správy zaisteného majetku, výmena informácií a sprísnenie správnych postihov za porušovanie a obchádzanie medzinárodných sankcií,“ dodalo MS SR.

Viac k témam: Legislatívne zmeny, Medzirezortné pripomienkové konanie, Sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo spravodlivosti predložilo návrh zmien vo vykonávaní medzinárodných sankcií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *