Home / SLOVENSKO / Prokurátor podal dovolanie v prípade Judáš v neprospech odsúdeného exsiskára a bývalého policajta, namieta právnu kvalifikáciu

Prokurátor podal dovolanie v prípade Judáš v neprospech odsúdeného exsiskára a bývalého policajta, namieta právnu kvalifikáciu

12.9.2022 (Webnoviny.sk) – Úrad špeciálnej prokuratúry podal dovolanie vo veci právoplatne odsúdeného bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a bývalého policajta Ladislava Vičana.

Ako úrad informuje na sociálnej sieti, dovolanie podali v neprospech odsúdených z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou konania dvojice zo strany Najvyššieho súdu SR.

Rozsudok je právoplatný

Najvyšší súd SR na marcovom verejnom zasadnutí zmiernil tresty, ktoré Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku minulý rok uložil bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS Gašparovičovi a expolicajtovi Vičanovi. Tých ŠTS v októbri minulého roku uznal za vinných z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Najvyšší súd však daný verdikt zrušil a skutok prekvalifikoval na prečin nepriamej korupcie. Gašparovič si tak vo väzení odsedí trest 22 mesiacov a Vičan 20 mesiacov. Obaja boli pritom zaradení do ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

Zároveň súd uložil Gašprovičovi peňažný trest 20-tisíc eur a Vičanovi 16-tisíc eur. V prípade, že by ich nezaplatili, NS SR určil dvojici náhradné tresty vo výške 16, respektíve 13 mesiacov väzenia. Vičanovi má tiež v prospech štátu prepadnúť auto. Verdikt NS SR je právoplatný.

Pôvodné tresty boli oveľa tvrdšie

Súd po vynesení rozsudku obžalovaným nariadil okamžitý výkon trestu. Obaja boli od svojho zadržania väzobne stíhaní, pričom doba vo väzbe sa im do trestu započíta.

Pôvodne Gašparovičovi ŠTS v tejto veci uložil súd trest 11 rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia. Dostal tiež peňažný trest 50-tisíc eur. V prípade, že by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest 15 mesiacov väzenia.

Vičanovi zase prvostupňový súd vymeral trest 10 rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia a peňažný trest 40-tisíc eur.

Ak by ho nezaplatil, náhradný trest je v jeho prípade jeden rok väzenia. V prípade oboch obžalovaných určil súd ochranný dohľad po dobu dvoch rokov. Dvojica sa proti verdiktu odvolala.

Úplatky výmenou za uvoľnenie majetku

Podľa obžaloby Gašparovič a Vičan žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS).

Ten mal po zaplatení uvoľniť bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii.

Gašparovič a Vičan boli zadržaní a obvinení v rámci kauzy Judáš zameranej na korupciu predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Pôvodne v rámci tejto kauzy stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Po jeho smrti však stíhanie zastavili. Ďalší obvinení, konkrétne bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech, uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili.

Viac k témam: Kauza Judáš, Nepriama korupcia, Súdy, Úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Prokurátor podal dovolanie v prípade Judáš v neprospech odsúdeného exsiskára a bývalého policajta, namieta právnu kvalifikáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *