Home / SVET / Obnova a rekonštrukcia krajiny po vojne vyjde odhadom na 349 miliárd eur

Obnova a rekonštrukcia krajiny po vojne vyjde odhadom na 349 miliárd eur

9.9.2022 (Webnoviny.sk) – Súčasné náklady na rekonštrukciu a obnovu na Ukrajine predstavujú 349 miliárd eur. Vyplýva to zo spoločného posudku ukrajinskej vlády, Svetovej banky, Európskej komisie (EK) a ich partnerov.

Očakáva sa, že toto číslo bude v nadchádzajúcich mesiacoch s pokračovaním vojny rásť. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Rýchle posúdenie škôd a potrieb predstavuje prvé komplexné hodnotenie vojnových dôsledkov v dvadsiatich rôznych sektoroch po ruskej invázii. Stanovuje tiež potreby financovania odolnej, inkluzívnej a udržateľnej obnovy a rekonštrukcie a poskytuje postup plánovania.

Škody spôsobené vojnou

Hodnotenie sa týka vplyvov vojny v období od 24. februára do 1. júna 2022 a zistilo, že fyzické škody spôsobené vojnou dosiahli viac ako 97 miliárd eur. Vysoké boli najmä v sektoroch bývania, dopravy, obchodu a priemyslu.

Ničenie sa sústredilo v Černihivskej, Doneckej, Luhanskej, Charkivskej, Kyjivskej a Zaporižžskej oblasti. Výsledky hodnotenia sú pritom predbežné a škody a potreby by sa mali považovať za minimálne.

Obnova systémov a infraštruktúry

Podľa odhadov v posudku počas nasledujúcich 36 mesiacov bude potrebných 105 miliárd eur na riešenie naliehavých potrieb.

Tými sú obnova vzdelávacích a zdravotníckych systémov a infraštruktúry, príprava na nadchádzajúcu zimu prostredníctvom obnovenia vykurovania a energie v domácnostiach, podpora poľnohospodárstva a oprava nevyhnutných dopravných ciest.

Bezpečné nakladanie s troskami a výbušninami, vrátane nášľapných mín, tiež predstavuje značné náklady.

Viac k témam: Obnova budov, obnova ciest, Rekonštrukcia, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Obnova a rekonštrukcia krajiny po vojne vyjde odhadom na 349 miliárd eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinská armáda zaútočila raketami na ruské veliteľské stanovište na okupovanom Kryme

Na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *