Home / SVET / Poľsko a pobaltské štáty obmedzia ruským občanom vstup do schengenského priestoru cez svoje územie

Poľsko a pobaltské štáty obmedzia ruským občanom vstup do schengenského priestoru cez svoje územie

8.9.2022 (Webnoviny.sk) – Štyri krajiny susediace s Ruskom podniknú tento mesiac kroky na obmedzenie vstupu ľuďom z Ruska do európskeho schengenského priestoru pre obavy z rastúceho a značného prílevu ruských občanov cez ich hranice.

Poľsko a pobaltské štáty Estónsko, Litva a Lotyšsko sa dohodli na spoločnom regionálnom prístupe s „politickou vôľou a pevným úmyslom zaviesť národné dočasné opatrenia pre ruských občanov, ktorí sú držiteľmi víz Európskej únie (EÚ)“. Opatrenia by mali vstúpiť do platnosti v jednotlivých štátoch do 19. septembra.

Vážna hrozba pre bezpečnosť

„Sme presvedčení, že sa to stáva vážnou hrozbou pre našu verejnú bezpečnosť a pre celý spoločný schengenský priestor. Prichádzajú ľudia s cieľom podkopať bezpečnosť našich krajín,“ povedala vo štvrtok estónska premiérka Kaja Kallasová.

Zároveň zdôraznila, že prijaté opatrenia neznamenajú úplný zákaz vstupu a budú platiť výnimky, ktoré budú mať disidenti, humanitárne prípady, rodinní príslušníci či držitelia povolení na pobyt.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kallasová dodala, že väčšina víz udelených Rusom bola vydaná predtým, ako Rusko vo februári napadlo Ukrajinu.

Európska dvadsaťsedmička bola na augustovom samite rozdelená v otázke, či uvaliť široký zákaz udeľovania víz pre ruských občanov.

Vyzvali na širší zákaz pre turistov

Už v máji sprísnila vízové obmedzenia pre ruských predstaviteľov a podnikateľov, ale Poľsko a pobaltské krajiny vyzvali na širší zákaz pre turistov.

Nemecko a Francúzsko sú napríklad skôr za sprísnenie vízových obmedzení pre Rusov namiesto ich úplného zákazu.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu EÚ zakázala leteckú dopravu z Ruska, ale Rusi stále môžu cestovať po zemi do Estónska a zrejme potom letia do iných európskych destinácií.

„Cestovať do Európskej únie je privilégium, nie ľudské právo,“ vyhlásila Kallasová a dodala, že je „neprijateľné, aby občania agresorského štátu mohli voľne cestovať po EÚ, zatiaľ čo na Ukrajine ľudí mučia a vraždia“.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľsko a pobaltské štáty obmedzia ruským občanom vstup do schengenského priestoru cez svoje územie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *