Home / EKONOMIKA / Ministerstvo hospodárstva odstúpilo od memoranda o spolupráci pri ťažbe uránu pri Košiciach

Ministerstvo hospodárstva odstúpilo od memoranda o spolupráci pri ťažbe uránu pri Košiciach

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Plánovaný projekt ťažby uránu pri Košiciach stratil podporu. Minister hospodárstva Peter Žiga na žiadosť primátora Košíc Richarda Rašiho odstúpil od memoranda o spolupráci medzi slovenským ministerstvom hospodárstva a kanadskou spoločnosťou European Uranium Resources v oblasti energetiky, najmä ťažby uránu.

„Od začiatku som zásadne proti ťažbe uránu pri Košiciach, tak som pánovi primátorovi vyhovel a ako minister hospodárstva som od tohto memoranda dnešným dňom odstúpil. Od podpisu memoranda uplynulo šesť rokov a na projekte sa dlhodobo nepracuje. V zákone sa zakázala ťažba bez súhlasu občanov a platného referenda v danej obci,“ vysvetlil svojej kroky v utorok na tlačovej besede Žiga.

Právne nezáväzný dokument

Podľa ministra bolo už memorandum bezpredmetné a nevykonateľné. „Dôkazom toho je, že sa na tomto projekte nič dlhodobo neurobilo. Formálne sme však od memoranda odstúpili, aby táto téma nezaťažovala obyvateľov Košíc a dotknutých obcí. Je to taký symbolický odkaz pre obyvateľov východného Slovenska a potvrdenie nášho dlhodobého úsilia v boji proti ťažbe uránu,“ podotkol Žiga.

Odporúčame:
Minister Sólymos vyhovel uránovej firme, do hry vrátil prieskum ložiska nerastov na Jahodnej

Podľa neho Slovensku pre odstúpenie od memoranda nehrozia žiadne riziká. „Išlo o právne nezáväzný dokument,“ konštatoval Žiga.

Proti ťažbe uránu sa viackrát vyslovilo košické mestské zastupiteľstvo, ako aj zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja. Proti zámerom prieskumu a využívania ložiska uránovo-molybdénových rúd v prímestskej rekreačnej oblasti Košíc sa od začiatku zdvihla vlna občianskeho odporu.

Ludovika Energy napadla rozhodnutie

Proti ťažbe uránu v oblasti Jahodná vedú ochranári aj obyvatelia kampaň už od roku 2005. Pod petíciu za zákaz ťažby uránu sa podpísalo približne 100 tisíc ľudí a 40 miest a obcí.

Spoločnosť Ludovika Energy robila prieskum v lokalite Jahodná od roku 2005 a povolenie jej platilo do roku 2009, potom bolo predĺžené, jeho platnosť sa však napokon skončila.

Spoločnosť ale požiadala o ďalšie predĺženie o desať rokov – až do roku 2025. Ministerstvo životného prostredia žiadosti nevyhovelo. Firma napadla rozhodnutie a žiadala o prehodnotenie rozhodnutia v rozkladovom konaní. V apríli 2015 povolenie na prieskum zaniklo.

Firma Ludovika Energy je spoločnosť, ktorá sa zaoberá projektovaním, riešením, vyhodnocovaním geologických úloh ložiskového geologického prieskumu a geologického prieskumu životného prostredia.

Na Slovensku pôsobí od roku 2005 (pôvodne Ludovika Holding, s.r.o.)‚ istý čas fungovala ako stopercentná dcérska spoločnosť firmy European Uranium Resources Ltd.

Viac k témam: Jahodná, Košice, Ludovika Energy, Ministerstvo hospodárstva SR, Peter Žiga, Richard Raši, ťažba uránu
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo hospodárstva odstúpilo od memoranda o spolupráci pri ťažbe uránu pri Košiciach © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *