Home / šport / Ostatné športy / Niekdajší nemecký olympionik Jan Hempel obvinil národnú federáciu. Ignorovala sexuálne zneužívanie trénermi

Niekdajší nemecký olympionik Jan Hempel obvinil národnú federáciu. Ignorovala sexuálne zneužívanie trénermi

20.8.2022 (Webnoviny.sk) – Bývalý olympionik v skokoch do vody Jan Hempel obvinil Nemeckú plaveckú federáciu (DSV), že ignorovala jeho sťažnosti týkajúce sa sexuálneho zneužívania.

Tréner ho zneužíval od 11 rokov

Päťdesiatročný rodák z Drážďan, ktorý reprezentoval Nemecko na štyroch olympijských hrách, tvrdí, že ho 14 rokov opakovane zneužíval bývalý tréner Werner Langer. Údajne s tým začal už v roku 1982, keď mal Hempel iba 11 rokov.

Federácia mi navrhla, aby som to nešíril okolo seba, pretože to ohrozí náš šport,“ povedal Hempel v piatok pre tlačovú agentúru DPA.

Dokument o zneužívaní plavcov

Hempel prvýkrát publikoval obvinenia voči Langerovi v dokumente s názvom „Zneužívaný – sexuálne zneužívanie v nemeckom plávaní“, ktorý vo štvrtok odvysielala nemecká verejnoprávna televízia ARD.

Tá zdokumentovala aj obvinenia iných bývalých plavcov, ktorí sa stali obeťami zneužívania zo strany trénerov.

Hempel povedal, že Langerovo zneužívanie bolo pravidelné až do chvíle tesne pred olympijskými hrami v Atlante v roku 1996, keď sa prvýkrát dokázal ubrániť. Dodal, že o rok neskôr o tom informoval trénerku nemeckej reprezentácie Ursulu Klingerovú.

Langer spáchal samovraždu

Langera suspendovali, no podľa Hempela to nebolo z dôvodu sexuálneho zneužívania, ale pre jeho údajnú minulosť v tajnej polícii Stasi, ktorá fungovala v 70. a 80. rokoch minulého storočia v niekdajšej Nemeckej demokratickej republike (NDR).

Langer neskôr spolupracoval s rakúskymi plavcami. V roku 2001 spáchal samovraždu.

Hempel pre ARD povedal, že ho Langer dokonca zneužil na verejných toaletách počas olympijských hier v Barcelone v roku 1992 predtým, ako išiel súťažiť.

Nevynechal jedinú príležitosť,“ povedal Hempel.

Federácia vyjadrila hlboké zdesenie

DSV vo vyhlásení vyjadrila „hlboké zdesenie z popisovaných skúseností obetí“ a ospravedlnila sa obetiam za to, že „museli znášať takéto traumatické skúsenosti“.

Taktiež informovala, že suspenduje reprezentačného trénera skokanov do vody Lutza Buschkowa, o ktorom Hempel povedal, že vedel o Langerovom zneužívaní.

Buschkow spolupracoval s nemeckým tímom na tohtoročných majstrovstvách Európy v Ríme. DSV však uviedla, že zo spisov, ktoré preskúmala, nevyplynulo, že by Buschkow vedel o údajnom zneužívaní.

Viac k témam: Olympionik, Sexuálne zneužitie, Sťažnosť, Tréner
Zdroj: Webnoviny.sk – Niekdajší nemecký olympionik Jan Hempel obvinil národnú federáciu. Ignorovala sexuálne zneužívanie trénermi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Diskár Alekna prekonal najstarší mužský atletický rekord, namerané údaje však museli upraviť

Nový svetový rekordér dokázal niečo, čo sa nepodarilo v úspešnej kariére jeho otcovi Virgilijusovi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *