Home / SVET / Scholz pred parlamentným výborom vypovedal o daňových únikoch, pre ktoré štát prišiel o miliardy eur

Scholz pred parlamentným výborom vypovedal o daňových únikoch, pre ktoré štát prišiel o miliardy eur

19.8.2022 (Webnoviny.sk) – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v piatok postavil pred parlamentný výbor v Hamburgu, aby zodpovedal otázky poslancov o tom, ako riešil podvod s daňovými únikmi, keď bol primátorom mesta.

Miliónové vratky DPH

Politickí oponenti vyzvali Scholza, aby poskytol viac informácií o stretnutiach z rokov 2016 a 2017 so súkromnou bankou M.M. Warburg, ktorá čelila požiadavkám o vyplatenie miliónov eur z vrátenia daní, ktoré si neprávom vyžiadala za obchody s akciami.

V súvislosti s takzvanými cum-ex akciovými transakciami, ktoré údajne stáli nemecký štát miliardy eur, vyšetrujú desiatky bankárov.

Scholza zradila pamäť

Scholz, ktorý sa v roku 2018 stal federálnym ministrom financií, už skôr uviedol, že si nepamätá detaily stretnutí. Popiera však, že by zasiahol a prinútil predstaviteľov Hamburgu, aby upustili od požiadavky, aby banka splatila 47 miliónov eur.

Opozičný poslanec Friedrich Merz zo stredopravej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka vyhlásil, že neverí v Scholzove výpadky pamäte.

„Keď hovoríte o daňovej požiadavke v trojciferných miliónoch v súvislosti s takou veľkou bankou vo vašom meste, potom nezabudnete, čo odznelo počas rozhovoru,“ povedal Merz v rozhovore pre nemecký obchodný denník Handelsblatt, ktorý vyšiel v piatok.

Viac k témam: Daňové úniky, vypočúvanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Scholz pred parlamentným výborom vypovedal o daňových únikoch, pre ktoré štát prišiel o miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecký parlament schválil plány na zmiernenie prísnych obmedzení týkajúcich sa priezvisk

Reforma by mala vstúpiť do platnosti začiatkom mája budúceho roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *