Home / SVET / České letectvo sa rozrastie o osem nových vrtuľníkov, od USA dostali aj zopár bonusových strojov

České letectvo sa rozrastie o osem nových vrtuľníkov, od USA dostali aj zopár bonusových strojov

19.8.2022 (Webnoviny.sk) – České letectvo od USA dostane osem vrtuľníkov určených k nasadeniu v bojových konfliktoch. Ide o dodávku nad rámec 12 vrtuľníkov, ktoré si už v minulosti česká armáda objednala.

Bonusové vrtuľníky

USA Česku dodajú šesť bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper a dve transportné helikoptéry UH-1Y Venom. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Pôvodná objednávka bola na štyri stroje Viper a osem vrtuľníkov Venom. Nové helikoptéry, ktoré USA Česku venujú, prídu ako bonus v rámci programu s názvom Excess Defense Articles (EDA).

Dar spriateleným krajinám

USA prostredníctvom tohto programu darujú alebo lacno predávajú spriateleným krajinám vojenskú výstroj a zbrane, ktorých majú nadmerné zásoby.

Zatiaľ čo za pôvodnú objednávku Česko platilo úplnú cenu, tentoraz bude mať výdavky o poznanie nižšie. „Vďaka programu EDA bude Česká republika platiť len modernizáciu a prepravu strojov,“ uviedla na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter americká ambasáda v Česku.

Viac k témam: Helikoptéry, Útočný vrtuľník AH-1Z
Zdroj: Webnoviny.sk – České letectvo sa rozrastie o osem nových vrtuľníkov, od USA dostali aj zopár bonusových strojov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *