Home / SVET / Putin obnovil Stalinovo ocenenie „Matka hrdinka“, snaží sa zmierniť demografickú krízu

Putin obnovil Stalinovo ocenenie „Matka hrdinka“, snaží sa zmierniť demografickú krízu

18.8.2022 (Webnoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v snahe zmierniť demografickú krízu v Rusku podpísal dekrét, ktorým sa obnovuje ocenenie zo sovietskej éry „Matka hrdinka“ pre ženy s viac ako 10 deťmi.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ako referuje spravodajský web, tento titul zaviedol diktátor Josif Stalin po druhej svetovej vojne, keď sa sovietska populácia prepadla o desiatky miliónov obyvateľov. Zanikol spolu s rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991. Takýmto matkám vyplatia milión rubľov (asi 16 500 eur), keď desiate dieťa dovŕši prvý rok života. Podmienkou je to, aby bolo nažive všetkých desať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Podľa ruského štatistického úradu Rosstat sa populácia od januára do mája 2022 znížila v priemere o rekordných 86-tisíc občanov mesačne. Okrem toho Rusko utrpelo veľké straty medzi vojakmi na Ukrajine, no skutočný počet obetí nebol zverejnený. V snahe zmierniť populačnú krízu v Rusku sa Kremeľ zameral aj na presadzovanie „tradičných“ hodnôt.

Viac k témam: ocenenie Matka hrdinka, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin obnovil Stalinovo ocenenie „Matka hrdinka“, snaží sa zmierniť demografickú krízu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *