Home / šport / Hokej / Tartaľ hodnotí s odstupom času Hlinka Gretzky Cup pozitívne, kvalitu slovenského tímu potvrdili pokročilé štatistiky

Tartaľ hodnotí s odstupom času Hlinka Gretzky Cup pozitívne, kvalitu slovenského tímu potvrdili pokročilé štatistiky

17.8.2022 (Webnoviny.sk) – Podľa trénera slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Tibora Tartaľa jeho zverenci nemali na viac ako na konečné šieste miesto na tohtoročnom Hlinka Gretzky Cupe. Slováci obhajovali na prestížnom turnaji „osemnástok“ druhé priečku z vlaňajška, no zaznamenali len jedno víťazstvo a štyri prehry.

Najlepší káder za posledné roky

Pre Tartaľa bolo podujatie v kanadskom Red Deere prvé v pozícii hlavného kormidelníka a priznal, že to bolo iné ako byť v úlohe asistenta. V nasledujúcich mesiacoch bude postupne skladať tím na budúcoročné majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku.

Za poslednú dekádu to bolo vyrovnanie druhého najlepšieho výsledku Slovenska na turnaji. S výnimkou vlaňajšieho striebra sme od roku 2012 obsadili päťkrát ôsmu, dvakrát siedmu a teraz druhýkrát aj šiestu priečku. Hodnotiť podujatie iba z tohto pohľadu by však bolo alibistické. S prihliadnutím na to, ako sa turnaj postupne vyvíjal, bolo adekvátne našej kvalite, že sme hrali zápas o konečné piate miesto. V skupine sme totiž prehrali s oboma neskoršími finalistami, pričom výsledkovo sme pohoreli len v zápase s Kanadou. Domáci výber mal podľa hodnotenia skautov a odborníkov najlepší káder za posledných osem rokov a v príprave zdolal aj kanadskú dvadsiatku, ktorá momentálne dominuje na svetovom šampionáte juniorov v Edmontone,“ zhodnotil Tartaľ tohtoročný Hlinka Gretzky Cup pre oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Štatistiky potvrdili kvalitu výkonov

Slovenský kouč našiel na hre svojich zverencov veľa pozitívnych vecí.

Dôležitá bola naša identita, ktorú sme si zadefinovali pred turnajom. Boli sme aktívni, dobre sme forčekovali a za žiadneho stavu sme sa nestiahli. Boli sme dobrý breakoutový tím, hrali sme s piatimi hráčmi smerom dopredu aj dozadu. Na bránku Švédov aj Američanov sme vyslali viac ako 30 striel a boli sme v hre o víťazstvo do záverečných minút. Aj pokročilé štatistiky, ktoré sa využívajú v NHL, potvrdili kvalitu našich výkonov. Mali sme skvelé čísla v súbojoch o puk, v samotných osobných súbojoch a taktiež v rámci držania puku v útočnom pásme,“ skonštatoval Tartaľ.

Budú pracovať na odstránení nedostatkov

Zhrnul tiež nedostatky slovenského tímu.

Na Hlinka Gretzky Cupe nás trápila slabá efektivita v zakončení, nevychádzali nám presilovky a mali sme nízku úspešnosť na vhadzovaniach. Hráči dostali odporúčania, čo potrebujú zlepšiť a zároveň budeme pracovať na odstránení nedostatkov aj počas reprezentačných akcií a v rámci projektu osemnástky. Hráči musia do seba dostať mentalitu streľby pod tlakom. Potrebujeme sa tiež zamerať na hru bez puku v defenzíve a hru v predbránkovom priestore, ale aj na spomínané presilovky a vhadzovania,“ vysvetlil 35-ročný kormidelník.

Hlavný tréner robí aj nepríjemné rozhodnutia

Tartaľ si uvedomil, že s funkciou hlavného trénera prichádza najmä väčšia zodpovednosť: „Bola to ostrá premiéra na kvalitnom podujatí a navyše v Kanade. Zmenu som vnímal najmä v tom, že ako hlavný tréner musíte robiť aj nepríjemné rozhodnutia o tom, koho vyradíte zo zostavy a koho posadíte na tribúnu a máte plnú zodpovednosť za výsledky tímu. Zároveň musíte viac rozprávať smerom k mužstvu. Nie je to však iba o mne. Mám pri sebe skvelých ľudí a odborníkov v realizačnom tíme. Verím, že spoločne dobre pripravíme chlapcov na vrchol sezóny v podobe aprílových MS.“

Viac k témam: Hlinka Gretzky Cup, Tréner
Zdroj: Webnoviny.sk – Tartaľ hodnotí s odstupom času Hlinka Gretzky Cup pozitívne, kvalitu slovenského tímu potvrdili pokročilé štatistiky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michalovčania nezaváhali ani na zvolenskom ľade, HK Poprad sa v sérii s Nitrou ujal vedenia (video)

Nitriansky tréner Stavjaňa vyzdvihol výkon brankára HK Poprad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *