Home / SLOVENSKO / Banskobystrický kraj prichádza vinou klanu Lunterovcov o milióny z eurofondov, Polóny vyzval protikandidáta do debaty

Banskobystrický kraj prichádza vinou klanu Lunterovcov o milióny z eurofondov, Polóny vyzval protikandidáta do debaty

17.8.2022 (Webnoviny.sk) – Banskobystrický kraj má najnižšiu úspešnosť schvaľovania pri predložených projektoch z európskych fondov spomedzi všetkých krajov na Slovensku.

Tvrdí to kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Adrian Polóny s tým, že vyzýva podpredsedu BBSK a protikandidáta vo voľbách Ondreja Luntera na verejnú diskusiu o využití eurofondov.

Kraj prichádza o milióny eur

Podľa Polónyho bol každý druhý projekt, ktorý predložil Banskobystrický kraj, odmietnutý, a veľa zo schválených projektov je pozastavených.

„Rovnakým problémom je aj to, že pri predkladaní žiadostí o grant z európskych fondov pri prepočte na jednu organizáciu kraja patrí Banskobystrický kraj medzi tie najmenej aktívne kraje na celom Slovensku. Vinou manažérskych zlyhaní pri získavaní eurofondov príde kraj o milióny eur, ktoré mohli byť použité na opravu škôl, ciest alebo domovov sociálnych služieb,“ popisuje Polóny.

„Ak Lunter mladší tvrdí, že klamem o eurofondoch, Banskobystrický kraj je pri čerpaní úspešný a Lunterovci sa nemajú za čo hanbiť, tak vyzývam Luntera mladšieho na verejnú diskusiu o využití eurofondov. Trvám na tom, že náš kraj prichádza neschopnosťou rodinného klanu Lunterovcov o milióny eur, ktoré sa nestihnú vyčerpať. Náš župan by sa mal za svoje zlyhanie ospravedlniť a nie zavádzať ľudí o tom, ako kraj čerpá peniaze,“ uviedol Polóny.

Chabá úspešnosť eurofondových projektov

„Ak porovnáme, koľko žiadostí o pridelenie eurofondov predložili organizácie Banskobystrického kraja zistíme, že jedna organizácia predložila v priemere iba jeden eurofondový projekt. To je spolu s Nitrianskym krajom najhoršie číslo z celého Slovenska. Ak už aj niektorá z organizácií BBSK o eurofondy požiadala, mala obrovský problém tieto projekty obhájiť. Úspešnosť projektov BBSK je iba 46 percent,“ dodáva Polóny s tým, že Banskobystrický kraj je jediný kraj na celom Slovensku, ktorý má úspešnosť nižšiu ako 50 percent.

„Úspešnosť eurofondových projektov, ktoré predkladá samotná župa, je mizerných 47 percent. Znova ide o najhorší výsledok spomedzi všetkých krajov,“ uzatvára bilanciu Polóny.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko Ondreja Luntera a BBSK.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Komunálne voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Banskobystrický kraj prichádza vinou klanu Lunterovcov o milióny z eurofondov, Polóny vyzval protikandidáta do debaty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *