Home / SVET / Ruský pravoslávny biskup nebude voliť Putina, prezidenta nazval temnotou

Ruský pravoslávny biskup nebude voliť Putina, prezidenta nazval temnotou

MOSKVA 22. januára (WebNoviny.sk) – Biskup Ruskej pravoslávnej cirkvi v pondelok vyhlásil, že v marcových prezidentských voľbách nebude voliť súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten sa uchádza o znovuzvolenie a je jednoznačným favoritom volieb.

Podľa biskupa Jevtichija z mesta Išim na ruskej Sibíri je však Putin „temnotou“. „Nebudem hlasovať za temnotu,“ napísal biskup v pondelok na ruskej sociálnej sieti VKontakte, pričom odporučil aj ostatným, aby postupovali rovnako.

Odporúčame:
Vladimir Putin si pripomenul krst Ježisa Krista, na Troch kráľov sa okúpal v zamrznutom jazere

Biskup Jevtichij pri vysvetlení, prečo Putina považuje za „temnotu“, nezmienil útlak domácej opozície ani hybridnú vojnu, ktorú Rusko vedie v zahraničí, ale spomenul Putinove nedávne vyjadrenie, že ruskí komunisti sa vlastne snažili napodobniť kresťanskú tradíciu uchovávania ostatkov svätých, keď Vladimira Iľjiča Lenina, teda svojho „svätého“, vystavili v mauzóleu. Podľa Jevtichija sú tieto slová rúhaním.

Agentúra AP pripomína, že ide o prvý raz, keď sa takto vysoko postavený predstaviteľ Ruskej pravoslávnej cirkvi postavil proti Putinovi. Doteraz totiž cirkev stála jednotne po Putinovom boku a jej hodnostári mu pri početných príležitostiach prejavovali oddanosť a vyjadrovali podporu.

Viac k témam: biskup, cirkev, Rusko, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruský pravoslávny biskup nebude voliť Putina, prezidenta nazval temnotou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinci hlásia najnovšie straty vo vojne, Rusi prišli o ďalších viac ako tisíc vojakov

Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 466 150 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *