Home / SLOVENSKO / Návštevníci Prešovského kraja môžu vyskúšať nové vyhliadkové ďalekohľady, pribudli na dvoch miestach (foto)

Návštevníci Prešovského kraja môžu vyskúšať nové vyhliadkové ďalekohľady, pribudli na dvoch miestach (foto)

7.8.2022 (Webnoviny.sk) – Pre návštevníkov Prešovského kraja je k dispozícii nová turistická infraštruktúra. Vyhliadkové ďalekohľady pribudli na rozhľadni na Čarnej Hure nad obcou Krásna Lúka (okres Sabinov) a renesančnej kostolnej veži rímskokatolíckeho kostola v Stropkove.

Čistý a jasný obraz

Ako informoval František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, vyhliadkové ďalekohľady s priemerom 100 mm ponúkajú 25-násobné zväčšenie a zabezpečujú užívateľom čistý a jasný obraz. Odolávajú teplotám od -20 do +50 stupňov Celzia. Rozsah horizontálneho pohybu je 360, vertikálneho +- 35 stupňov. Okuláre sú umiestnené vo výške 146 cm. Prístroje zakúpila KOCR z vlastných zdrojov.

„Ďalekohľady sú k dispozícii pre všetkých návštevníkov týchto miest zdarma. Vyznačujú sa zvýšenou odolnosťou voči vandalizmu, a to najmä vďaka masívnej kovovej konštrukcii. Navyše sú hermeticky uzavreté, aby odolali aj tým najnepriaznivejším vplyvom počasia,“ uviedol výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Oceľová visutá lávka

Rozhľadňa na Čarnej Hure (1 180 m n. m.), ktorú postavili nad obcou Krásna Lúka miestni dobrovoľníci, ponúka výhľad na celý hornošarišský región. Prostredníctvom vyhliadkového ďalekohľadu môžu návštevníci rozhľadne pozorovať pohoria Branisko, Bachureň, Stráže, Čergov, Spišskú Maguru a Pieniny. Vyhliadka má upravené okolie s lavičkami, posedením, krížom a sochou Panny Márie Medžugorskej.

Ako jedna z mála rozhľadní je vybavená pieckou. Pri rozhľadni pribudla okrem ďalekohľadu aj oceľová visutá lávka s dĺžkou 5,5 a šírkou 1,2 metra. Jej hmotnosť je 780 kilogramov. Výstup na vyhliadku patrí medzi stredne náročné túry. Začína sa v obci Krásna Lúka, miernym tempom trvá výstup po červenej značke 1,5 hodiny.

Veža má sedem podlaží

Kostolná veža v Stropkove ponúka panoramatické výhľady na Ondavskú a Laboreckú vrchovinu. Renesančná hranolová veža má sedem podlaží a celkovú výšku takmer 55 metrov.

Z veže je tiež prístupný a osvetlený vstup nad klemby a krov kostola, ktorý je zároveň zaradený na zoznam národných kultúrnych pamiatok. Návštevníci Prešovského kraja majú k dispozícii vyhliadkové ďalekohľady aj na Rozhľadni Balažka v Lipanoch, na hrade Šariš a tiež Kalvárii v Prešove.

Viac k témam: Vyhliadkové ďalekohľady
Zdroj: Webnoviny.sk – Návštevníci Prešovského kraja môžu vyskúšať nové vyhliadkové ďalekohľady, pribudli na dvoch miestach (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *