Home / SLOVENSKO / Armáda urobila pri hasení požiaru v Malej Lodine 229 letov a prepravila tak státisíce litrov vody (foto)

Armáda urobila pri hasení požiaru v Malej Lodine 229 letov a prepravila tak státisíce litrov vody (foto)

27.7.2022 (Webnoviny.sk) – Pri hasení rozsiahleho lesného požiaru v katastri obce Malá Lodina (okres Košice – okolie) pomáhajú príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) aj armádne vrtuľníky v spolupráci s letkou ministerstva vnútra, ktoré prepravili k včerajšiemu dňu viac ako 460-tisíc litrov vody počas 229-tich letov.

„Príslušníci 51. krídla Prešov zabezpečili transport a zlanenie členov hasičského a záchranného zboru spolu 109-krát, prepravili 2400 kg materiálu, zhodili 168 bambi vakov a napustili 22 oto vakov,“ informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a veliteľstvo vzdušných síl ozbrojených síl SR na svojej webovej stránke.

Výborná spolupráca

Na hasenie požiaru v náročnom a nedostupnom teréne použili vrtuľníky UH-60M a Mi-17. Na plnení tejto úlohy sa priamo podieľalo 37 vycvičených profesionálnych vojakov od veliteľa 51. krídla, až po pozemný letiskový zabezpečujúci personál.

„Spolupráca, ktorá fungovala ako švajčiarske hodinky je výsledkom niekoľkoročnej spolupráce a pravidelných cvičení s Hasičským a záchranným zborom, na ktorých sa neustále 51. krídlo zúčastňuje a zlepšuje svoje zručnosti,“ informuje veliteľstvo vzdušných síl.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Lesný požiar pri obci Malá Lodina (fotografie)

Na pomoc išli aj do Slovinska

Extrémne horúčavy v Európe zapríčinili v posledných dňoch množstvo požiarov, s ktorých hasením pomáhali aj armádne zložky jednotlivých krajín, pričom do boja s týmto živlom sa zapojili aj slovenskí vojaci.

Vojaci z 51. vrtuľníkového krídla v Prešove so svojim vrtuľníkom UH-60M boli vyslaní na pomoc do Slovinska, kde nalietali celkovo viac ako 35 hodín, pričom tzv. bambi vak určený na hasenie požiarov najmä v ťažko dostupných lesných porastoch naplnili 349-krát, čo predstavovalo celkovo 712-tisíc litrov vody.

Viac k témam: Lesný požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – Armáda urobila pri hasení požiaru v Malej Lodine 229 letov a prepravila tak státisíce litrov vody (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Útok na premiéra Fica bol politický motivovaný, povedal minister vnútra Šutaj Eštok (video)

Ako ďalej minister uviedol, útočník na premiéra vystreli päťkrát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *