Home / SVET / Pápež sa v Kanade ospravedlnil pôvodným obyvateľom za zneužívanie na školách

Pápež sa v Kanade ospravedlnil pôvodným obyvateľom za zneužívanie na školách

25.7.2022 (Webnoviny.sk) – Pápež František sa ospravedlnil za rolu, ktorú zohrala katolícka cirkev v „devastujúcej“ kanadskej politike rezidenčných škôl pre nútenú asimiláciu pôvodných obyvateľov.

Pápež poprosil o odpustenie

Pokorne prosím o odpustenie za zlo spáchané toľkými kresťanmi na domorodých obyvateľoch,“ povedal pápež za účasti tisícok pôvodných obyvateľov Kanady v Maskwacis v provincii Alberta, kde bola jedna z takýchto škôl.

Dlho očakávané ospravedlnenie otvorilo Františkovu týždňovú „púť pokánia“ v Kanade, ktorá má pomôcť cirkvi na jej ceste zmierenia sa s pôvodným obyvateľstvom a pomôcť obetiam pri prekonávaní ich traumy.

Navštívi aj ďalšie miesta

Ďalšími zastávkami jeho šesťdňovej návštevy sú ďalšie miesta v Alberte, mesto Quebec a Iqaluit v najsevernejšom teritóriu Nunavut.

Cesta nasleduje po jarnom stretnutí s delegáciami pôvodných obyvateľov Kanady vo Vatikáne a historickom ospravedlnení z 1. apríla za „poľutovaniahodné“ zneužívanie spáchané niektorými katolíckymi misionármi v rezidenčných školách.

Sexuálne aj fyzické zneužívanie

Kanadská vláda priznala, že v štátom financovaných kresťanských školách, ktoré fungovali od 19. storočia do 70. rokov 20. storočia, sa šírilo fyzické a sexuálne zneužívanie.

V Kanade od rodín odobrali zhruba 150-tisíc domorodých detí a umiestnili ich do rezidenčných škôl, kde často nesmeli rozprávať svojím jazykom alebo praktizovať svoju kultúru a mali sa asimilovať do kanadskej kresťanskej spoločnosti.

Katolícke náboženské rády prevádzkovali 66 zo 139 takýchto škôl v Kanade, kde tisíce detí zomreli v dôsledku chorôb, požiarov a iných príčin.

Viac k témam: Cirkev, Katolícka cirkev, Ospravedlnenie, Pápež, Sexuálne zneužívanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Pápež sa v Kanade ospravedlnil pôvodným obyvateľom za zneužívanie na školách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putinovo nariadenie taktických cvičení je „jadrovým vydieraním“, povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky

Je to po prvý raz, čo Rusko verejne oznámilo cvičenia zahŕňajúce taktické jadrové zbrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *