Home / SVET / Slováci pomáhajú hasiť najhorší lesný požiar v ére samostatnosti Slovinska, odpálil aj muníciu z čias vojny (video)

Slováci pomáhajú hasiť najhorší lesný požiar v ére samostatnosti Slovinska, odpálil aj muníciu z čias vojny (video)

21.7.2022 (Webnoviny.sk) – V Slovinsku blízko hraníc s Talianskom sa vo štvrtok poriadne rozhorel lesný požiar, ktorý si vynútil evakuáciu troch dedín. Ako uviedli slovinskí predstavitelia, požiar v oblasti Kras na juhozápade je najväčší, odkedy Slovinsko v roku 1991 vyhlásilo nezávislosť.

Požiar odpálil aj muníciu z čias vojny

„Požiar sa ani zďaleka neskončil,“ povedal pre oficiálnu tlačovú agentúru STA šéf slovinskej služby civilnej ochrany Srečko Šestan. Požiar už zachvátil dvetisíc hektárov a odpálil nevybuchnutú muníciu z prvej svetovej vojny.

S ohňom bojuje viac ako tisícka hasičov. Pomáha im i slovinská armáda a polícia. Helikoptéry na pomoc vyslali aj Rakúsko, Slovensko a Chorvátsko.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Solidarita európskych krajín

Slovinsko v stredu požiadalo Európsku úniu o pomoc v boji so spomenutým lesným požiarom.

„Toto je nepochybne jeden z najväčších požiarov v histórii Slovinska. Chcel by som vyjadriť svoju úprimnú vďaku Chorvátsku, Rakúsku a Slovensku. Veľmi si vážime ich pomoc Slovinsku, mojej domovskej krajine, prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Toto je solidarita EÚ v celej svojej kráse,“ povedal podľa webu Európskej komisie eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Satelitné snímky z programu Copernicus navyše pomáhajú pri hodnotení škôd v postihnutých oblastiach v Chorvátsku, Francúzsku, Grécku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku.

Viac k témam: Lesné požiare, Požiare v Slovinsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci pomáhajú hasiť najhorší lesný požiar v ére samostatnosti Slovinska, odpálil aj muníciu z čias vojny (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinské útoky dronmi narušili 14 percent kapacity ruskej rafinácie ropy, Rusko bolo nútené zastaviť jej export

Dodávky elektriny pre civilistov aj armádu však narušili zanedbateľne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *