Home / SVET / Europarlament prijal uznesenie slovenskej poslankyne Lexmann o zatknutí hongkonského kardinála

Europarlament prijal uznesenie slovenskej poslankyne Lexmann o zatknutí hongkonského kardinála

9.7.2022 (Webnoviny.sk) – Európsky parlament vo štvrtok prijal uznesenie o nedávnom zatknutí kardinála Josepha Zena v Hongkongu. Iniciátorkou a autorkou spomenutého dokumentu je slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann.

V uznesení europoslanci vyzývajú členské krajiny, aby boli nápomocné prenasledovaným prodemokratickým aktivistom a všemožne podporili kardinála Zena a všetkých prenasledovaných, súdených a väznených náboženských lídrov.

Európski poslanci tiež apelujú na všetky demokratické krajiny a OSN, aby spoločne zvýšili diplomatické úsilie na prepustenie zadržaných, ukončenie prenasledovania a porušovania ľudských práv.

Boj za slobodu

Kardinál Joseph Zen je symbolom hongkonského boja za slobodu a demokraciu. Tieto hodnoty začala v posledných rokoch neraz až brutálne porušovať Čínska komunistická strana, ktorá prestala rešpektovať medzinárodné dohovory chrániace politickú autonómiou Hongkongu,“ uviedla Lexmann v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala kancelária europoslankyne.

Aktuálne uznesenie Európskeho parlamentu, ktorého som autorkou, znovu dôrazne apeluje na stiahnutie všetkých obvinení voči kardinálovi Zenovi a jeho spolupracovníkom a vyzýva EÚ, aby prijala sankcie voči tým, ktorí sú zodpovední za pokračujúce porušovanie ľudských práv v tejto enkláve,“ dodala Lexmann.

Na sankčnom zozname

Rezolúcia tiež vyzýva Európsku úniu, aby prehodnotila dohodu medzi Európskym spoločenstvom a Hongkongom/Čínou o spolupráci v colných záležitostiach, ako aj štatút Hongkonského hospodárskeho a obchodného úradu v Bruseli a kreslo Hongkongu vo Svetovej obchodnej organizácii.

Nesmieme dovoliť, aby Čínska komunistická strana profitovala z Hongkongu ako slobodného mesta a zároveň ničila jeho autonómiu, slobodu, ochranu základných práv, vrátane slobody náboženského vyznania a pošliapavala tak ľudskú dôstojnosť,“ upozorňuje Miriam Lexmann.

Tá sa vlani v marci ocitla na sankčnom zozname Pekingu pre jej ľudskoprávne aktivity.

Viac k témam: Prenasledovanie, Uznesenie, Zatknutie
Zdroj: Webnoviny.sk – Europarlament prijal uznesenie slovenskej poslankyne Lexmann o zatknutí hongkonského kardinála © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zo severu Charkovskej oblasti evakuovali od začiatku ruskej ofenzívy už viac než desaťtisíc ľudí

Ruské sily sa naďalej pokúšajú preraziť ukrajinskú obranu pri obci Zelene a pokračujú v úsilí obsadiť mesto Vovčansk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *