Home / SLOVENSKO / Slovensko sa stalo súčasťou výboru UNESCO, Korčok hovorí o obrovskom úspechu slovenskej diplomacie

Slovensko sa stalo súčasťou výboru UNESCO, Korčok hovorí o obrovskom úspechu slovenskej diplomacie

7.7.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenskú republiku zvolili za člena Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Spolu s Uzbekistanom začne svoj štvorročný mandát od 28. novembra 2022 počas 17. zasadnutia Výboru v Maroku.

SĽUK na pôde UNESCO

„Naše zvolenie je ohodnotením vysokej expertízy SR v oblasti zachovávania tradícií a živého dedičstva, ale aj ocenením diplomatických aktivít nášho rezortu. Vyvrcholením lobingového úsilia bolo mimoriadne úspešné vystúpenie kolektívu SĽUK na pôde UNESCO,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS).

„Ide o historický úspech Slovenska, ktorý sa po troch neúspešných pokusoch v minulosti konečne podaril. Je to významný krok na medzinárodnej úrovni, ktorý nielen prehĺbi zahraničnú spoluprácu, no najmä pomôže zviditeľniť Slovensko vo svete. Verím, že aj vďaka tomu viac návštevníkov z celého sveta objaví krásu našich pamiatok,“ vyjadrila sa v tlačovej správe k zvoleniu Slovenska do výboru aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Zároveň sa poďakovala členom UNESCO za takéto ocenenie Slovenska a poďakovala i svojim kolegom z ministerstva a zo SĽUKu.

Ochrana kultúrneho dedičstva

Výbor UNESCO pre nehmotné kultúrne dedičstvo vytvorili Dohovorom z roku 2003, ktorý SR ratifikovala medzi prvými krajinami v roku 2006.

Ide o mladší z dvojice kľúčových dohovorov UNESCO v oblasti kultúry. Prvým je Dohovor z roku 1972 o ochrane svetového dedičstva, ktorý sa zaoberá ochranou hmotného, kultúrneho a prírodného dedičstva.

Dvadsaťštyričlenný výbor je hlavným výkonným orgánom Dohovoru a zároveň orgánom, ktorý rozhoduje o zápisoch prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva na Reprezentatívny zoznam nehmotného dedičstva ľudstva.

Slovenské prvky na zozname

Slovensko má na uvedenom zozname osem prvkov (fujara – hudobný nástroj a jeho hudba, terchovská muzika, gajdošská kultúra, bábkarstvo na Slovensku a v Čechách, Horehronský viachlasný spev, modrotlač, drotárstvo, sokoliarstvo – živé dedičstvo ľudstva).

Svoju expertízu zároveň SR poskytuje aj ako koordinátor projektu UNESCO na mapovanie potrieb a zachovanie tradícií vysídlených Ukrajincov na Slovensku.

„Ako členovia výboru budeme ešte aktívnejšie zdieľať s medzinárodným spoločenstvom dobrú prax pri využívaní nášho nehmotného dedičstva na podporu udržateľného spôsobu života,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Viac k témam: kultúrne dedičstvo, kultúrne pamiatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko sa stalo súčasťou výboru UNESCO, Korčok hovorí o obrovskom úspechu slovenskej diplomacie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Premiér Fico bude mať po atentáte trvalé následky, čoskoro sa však objaví na verejnosti, oznámil Kaliňák

Robert Fico sa chystá postupnými krokmi chytiť všetkých svojich povinností, uviedol Robert Kaliňák.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *