Home / SLOVENSKO / Krst slovenského komiksu Extraliga inšpirovaného slovenskými športovcami

Krst slovenského komiksu Extraliga inšpirovaného slovenskými športovcami

6.7.2022 (Webnoviny.sk) – Nový slovenský komiks bol oficiálne pokrstený na 15. ročníku medzinárodného festivalu popkultúry AnimeSHOW 2022 v priestoroch bratislavského DK Ružinov.

Počas uplynulého víkendu sa fanúšikovia komiksu z celého Slovenska, ale aj návštevníci zo zahraničia, stretli v priestoroch bratislavského DK Ružinov. Pri príležitosti 15. ročníka jedinečného podujatia AnimeSHOW 2022 sa pred tisíckami návštevníkov mohli ukázať aj sestry Jančové, ktoré v spolupráci s národnou lotériovou spoločnosťou TIPOS vytvorili originálny komiks Extraliga.

Milovníci komiksu, anime, hier, japonskej kultúry, KPOPu, sci-fi, fantasy a hororu sa v prvý júlový víkend stretli v metropole Slovenska, kde na nich čakala bohatá ponuka prednášok, workshopov, súťaží, najnovších filmov, fantastickej literatúry, hudby a umenia. Stretnutia so spisovateľmi, krsty kníh a samozrejme rôzne kreatívne súťaže na AnimeSHOW 2022 prilákali ľudí z celého Slovenka aj vďaka tomu, že organizátori konečne mohli pripraviť podujatie, na aké boli zvyknutý pred vypuknutím pandémie. Posledné dva roky sa väčšina komiksových eventov vo svete nekonala, alebo šlo o ich online náhrady, čo nebolo skutočne ono. Tieto akcie sú o osobnej účasti a vnemoch. Na Slovensku v roku 2020 nebolo vďaka prísnym opatreniam vôbec nič a minulý rok sme AnimeSHOW vo veľmi oklieštenej verzii spravili v lete a na jeseň,“ prezradil Róbert Žittňan, organizátor podujatí Comics Salón a AnimeShow.

Súčasťou tohto festivalu boli aj sestry Ivana a Zuzana Jančové, ktoré s podporou spoločnosti TIPOS, vytvorili jedinečný slovenský komiks Extraliga. „Máme veľkú radosť z toho, že naša tvorba osloví ďalších čitateľov a nadšencov komiksového sveta, s ktorými sme sa mohli stretnúť na AnimeSHOW. Komiks Extraliga sleduje hrdinov, ktorí v Aréne hier bojujú s tajomným Hlasom Zhora. Ak nejaký hráč prehrá, tak nezomrie, no vráti sa domov a príde o všetky spomienky na túto hru. Vďaka spolupráci s Tiposom sa nám darí budovať si ešte lepšie miesto v očiach našich fanúšikov, našli sme aj kopec nových a sme veľmi vďačné za príležitosť odprezentovať našu tvorbu aj na takejto akcii,“ dodali sestry.

Samotná príprava komiksu – od prvotných návrhov až po finálnu verziu a grafické spracovanie komiksu – zabrala zhruba pol roka. Komiks Extraliga síce nie je v predaji, no fyzické výtlačky boli dostupné exkluzívne pre návštevníkov AnimeSHOW 2022, v online podobe je celý príbeh k dispozícii na www.tipos.sk/komiks.

„Na AnimeSHOW 2022 sme pokrstili komiks Extraliga, ktorý určite poteší mladších, ale zaujme aj starších milovníkov športu a fanúšikov komiksových príbehov. Idea vznikla ešte minulý rok a sme radi, že sme komiks konečne mohli predstaviť aj širokej verejnosti. Spoločnosť TIPOS už viac ako desať rokov spolupracuje so SOŠV pri podpore slovenských športovcov a zaujímavých športových projektov, preto nás zaujala myšlienka vytvoriť prvý slovenský komiks, ktorý by bol inšpirovaný práve športom a kreatívne odprezentoval dôležité hodnoty, akými sú je fair-play, integrita, rešpekt či rovnosť šancí, a to všetko v ucelenom príbehu,“ prezradil Matúš Stračiak, vedúci oddelenia komunikácie spoločnosti TIPOS.

Autorky komiksu nevylučujú, že sa dočkáme jeho pokračovania, v ktorom by sme sa opäť vrátili do tajomnej Arény hier. Komiks Extraliga zaujal organizátorov tohto podujatia aj vďaka tomu, že v našich končinách ide o ojedinelé dielo. „Je to slovenský komiks, a tých predsa len nie je veľa a nie veľa autorov má to šťastie, že ich niekto aj vydá. Príbeh o e-športe je niečo nové, neokukané. A je to komiks od sestier Jančových, ktoré sú známe svojimi ‘marvelovskými’ netradičnými počinmi,“ dodáva Róbert Žittňan, organizátor podujatí Comics Salón a AnimeShow.

Informačný servis

Viac k témam: AnimeSHOW, Extraliga, Festival, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Krst slovenského komiksu Extraliga inšpirovaného slovenskými športovcami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *