Home / SVET / Silný spojenec Ruska uznal nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky

Silný spojenec Ruska uznal nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky

29.6.2022 (Webnoviny.sk) – Sýria v stredu oznámila, že uzná nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Damask zároveň uviedol, že sa bude usilovať o nadviazanie diplomatických vzťahov s týmito územiami.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Toto oznámenie sýrskeho ministerstva zahraničných vecí prišlo niekoľko dní po stretnutí prezidenta Baššára al-Asada so spoločnou delegáciou oboch východoukrajinských regiónov v Damasku.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ruské sily momentálne ovládajú približne 97 % Luhanskej oblasti a podľa ukrajinských predstaviteľov a vojenských analytikov sa zdá, že Rusko aktuálne kontroluje zhruba polovicu Doneckej oblasti. Oba regióny spoločne tvoria Donbas, kedysi priemyselné srdce Ukrajiny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Sýria je silným spojencom Ruska. Moskva sa v septembri 2015 zapojila do sýrskeho konfliktu a pomohla v ňom „nakloniť misky váh“ v prospech al-Asada. Sýria ako jedna z piatich krajín sveta hlasovala na pôde OSN proti odsúdeniu ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Okrem nej tak učinili ešte Bielorusko, Eritrea, Severná Kórea a samotné Rusko.

Viac k témam: Donbas, Donecká ľudová republika, LĽR Luhanská ľudová republika, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Silný spojenec Ruska uznal nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hamas čo najskôr vyšle do egyptskej Káhiry svoju delegáciu. Bude žiadať prímerie?

Izrael je údajne ochotný akceptovať prepustenie iba 33 rukojemníkov výmenou za Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach a druhú fázu prímeria, ktorá zahŕňa „obdobie trvalého pokoja“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *