Home / SVET / NATO zvýši počet príslušníkov síl rýchlej reakcie na 300-tisíc, Stoltenberg hovoril o najväčšej reforme obrany a odstrašovania od studenej vojny

NATO zvýši počet príslušníkov síl rýchlej reakcie na 300-tisíc, Stoltenberg hovoril o najväčšej reforme obrany a odstrašovania od studenej vojny

27.6.2022 (Webnoviny.sk) – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok uviedol, že aliancia zvýši počet príslušníkov svojich síl rýchlej reakcie takmer osemnásobne na 300-tisíc v rámci reakcie na „éru strategickej konkurencie“.

V súčasnosti majú sily rýchlej reakcie NATO zhruba 40-tisíc vojakov, ktorých môže v prípade potreby rýchlo nasadiť.

Krok je súčasťou najväčšej reformy

Stoltenberg povedal, že tento krok je súčasťou „najväčšej reformy kolektívnej obrany a odstrašovania od studenej vojny“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Šéf NATO sa takto vyjadril na tlačovej konferencii pred tohtotýždňovým samitom aliancie v Madride. Predpokladá sa, že členovia NATO na samite zároveň schvália ďalšiu podporu Ukrajine v jej vojne s Ruskom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Turecko blokuje prihlášky Fínska a Švédska

Členovia NATO smerujú k schváleniu „posilneného komplexného balíčka pomoci“, vrátane dodávok bezpečných komunikačných systémov. Z dlhodobého hľadiska majú spojenci v úmysle pomôcť Ukrajine prejsť od výzbroje zo sovietskej éry na moderné vybavenie NATO.

Ďalšou ústrednou témou na samite NATO bude možnosť toho, že do aliancie vstúpia Fínsko a Švédsko. Ich prihlášky zatiaľ blokuje Turecko.

Za dôvod označuje mierny prístup oboch krajín k organizáciám, ktoré Ankara považuje za teroristické. Ide napríklad o postoj voči Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – NATO zvýši počet príslušníkov síl rýchlej reakcie na 300-tisíc, Stoltenberg hovoril o najväčšej reforme obrany a odstrašovania od studenej vojny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *