Home / EKONOMIKA / Koľko budú musieť SZČO platiť? Sociálna poisťovňa zverejnila kalkulačku na výpočet poistného

Koľko budú musieť SZČO platiť? Sociálna poisťovňa zverejnila kalkulačku na výpočet poistného

24.6.2022 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa pripravila na svojej webovej stránke kalkulačku pre informatívny výpočet poistného pre SZČO od 1. júla tohto roka. Podľa nej SZČO zistia, či im vznikne od 1. júla tohto roka povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie a zároveň si môžu vypočítať aj jeho výšku. Poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.

Ako vypočítať poistné

Do kalkulačky na informatívny výpočet poistného od 1. júla tohto roka SZČO najprv vloží údaj o príjmoch z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Ide o príjmy bez odpočítania výdavkov. Kalkulačka oznámi, či SZČO k 1. júlu tohto roka vzniklo alebo naďalej trvá povinné nemocenské a dôchodkové poistenie, alebo jej poistenie zaniklo.

Ak je SZČO povinná platiť poistné, pokračuje v jeho výpočte po kliknutí na Vypočítaj vymeriavací základ. Následne postupuje tak, ako ho vedie kalkulačka v návode. V prípade, že SZČO pozná svoj vymeriavací základ, môže do kalkulačky zadať iba tento údaj. Po kliknutí na Vypočítaj kalkulačka vypočíta poistné na sociálne poistenie.

Výpočet je len informatívny

Výpočet v kalkulačke je len informatívny. Sociálna poisťovňa bude informovať SZČO o zmene v ich poistení do 21. júla tohto roka. Sociálna poisťovňa pošle SZČO oznámenie, ak jej od 1. júla 2022 vzniká povinné poistenie, a tiež ak jej povinné poistenie pokračuje alebo zaniká.

Prvú platbu za júl tohto roka potom SZČO uhradí do 8. augusta tohto roka. Poisťovňa bude následne v októbri informovať o odvodových povinnostiach aj SZČO, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.

Kalkulačku nájdete na tomto odkaze.

Viac k témam: Sociálne poistenie, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – Koľko budú musieť SZČO platiť? Sociálna poisťovňa zverejnila kalkulačku na výpočet poistného © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *