Home / SVET / V USA schválili návrh zákona o kontrole držby zbraní, prvýkrát za 30 rokov o tom hlasovali aj republikáni

V USA schválili návrh zákona o kontrole držby zbraní, prvýkrát za 30 rokov o tom hlasovali aj republikáni

24.6.2022 (Webnoviny.sk) – Senát amerického Kongresu schválil návrh zákona o kontrole predaja a držby zbraní. Za najvýznamnejšiu legislatívu týkajúcu sa strelných zbraní za takmer 30 rokov hlasovali všetci 50 demokratickí senátori a 15 republikánov.

Stalo sa tak po májových masových streľbách v supermarkete v Buffale a základnej škole v Uvalde, ktoré si vyžiadali 31 mŕtvych, pripomína spravodajský portál BBC.

Návrh musí podpísať prezident Biden

Návrh musí prejsť ešte Snemovňou reprezentantov a aby vstúpil do platnosti, musí ho podpísať prezident Joe Biden. Ten už po hlasovaní v Senáte vyzval členov dolnej komory Kongresu, aby „okamžite hlasovali o tomto nadstraníckom návrhu zákona a poslali mi ho na stôl“.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová sa zaviazala, že legislatívu rýchlo prerokujú, zatiaľ čo líder tamojších republikánov Kevin McCarthy vyzval členov, aby hlasovali proti návrhu.

Sprísnenie previerok kupcov zbraní

Návrh zákona zahŕňa sprísnenie previerok pre kupcov zbraní mladších ako 21 rokov a federálne financovanie programov zameraných na duševné zdravie a zlepšovanie školskej bezpečnosti v objeme 15 miliárd dolárov.

Vyzýva aj na financovanie na podporu štátov pri prijímaní zákonov, ktoré by odobrali strelné zbrane ľuďom považovaným za hrozbu. Tiež blokuje predaj zbraní osobám usvedčeným zo zneužívania nezosobášených intímnych partnerov.

Prekvapivá podpora republikánov

Legislatíva je tiež významná preto, že po prvý raz za niekoľko desaťročí navrhované reformy získali takú podporu z demokratického aj republikánskeho tábora. Republikánska strana zvyčajne blokuje úsilie o sprísnenie zákonov o držbe zbraní v USA.

Viac k témam: Americký senát, Držba zbraní, Streľba v škole
Zdroj: Webnoviny.sk – V USA schválili návrh zákona o kontrole držby zbraní, prvýkrát za 30 rokov o tom hlasovali aj republikáni © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *