Home / SLOVENSKO / Trnavský kraj bude podľa Viskupiča v lepšej finančnej kondícii než na začiatku volebného obdobia

Trnavský kraj bude podľa Viskupiča v lepšej finančnej kondícii než na začiatku volebného obdobia

22.6.2022 (Webnoviny.sk) – Trnavský samosprávny kraj bude na konci tohto volebného obdobia vo výrazne lepšej finančnej kondícii ako na jeho začiatku. Povedal to trnavský župan Jozef Viskupič pri hodnotení hospodárenia kraja v rokoch 2017 až 2022.

„Volebné obdobie neskončíme s vydrancovanými účtami a bude na nich aj niekoľko miliónov na prekrytie nových výziev, keďže nejdeme do dobrých čias,“ povedal Viskupič.

Finančné zdravie sa zlepšilo

Primárnou úlohou na začiatku volebného obdobia bolo zastabilizovať financovanie. Celková úverová zaťaženosť kraja v roku 2017 bola podľa Viskupiča na úrovni 46,6 percenta z bežných príjmov v predchádzajúcom roku, na konci tohto roku by to malo byť približne 33 percent k celkovým skutočným bežným príjmom predchádzajúceho roku.

Kraj v hodnotení finančného zdravia žúp, ktoré pravidelne robí INEKO, medzi rokmi 2017 a 2020 poskočil zo šiesteho na tretie miesto.

Kraj utrpí výpadkom príjmov

Prelomenie veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri zákone o financovaní voľného času dieťaťa spôsobí kraju už v tomto roku výpadok príjmov v odhadovanej výške od 2,3 do 7,1 milióna eur.

„Ohrozená je vysoká investičná chuť kraja, bude teda naplánovaných aj zrealizovaných menej investícií,“ dodal Viskupič. Výpadok v roku 2023 odhaduje na 14 – 20 miliónov eur.

Trnavský samosprávny kraj v roku 2019 zriadil Radu pre rozpočet kraja, ktorá je poradným orgánom župana. Jej úlohou je poskytovať nezávislé hodnotenia a odporúčania k hospodáreniu župy, záverečnému účtu a návrhu rozpočtu.

Viac k témam: Voľby do samosprávnych krajov
Zdroj: Webnoviny.sk – Trnavský kraj bude podľa Viskupiča v lepšej finančnej kondícii než na začiatku volebného obdobia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *