Home / SLOVENSKO / Súdna rada kritizuje množiace sa verbálne útoky voči sudkyniam, sudcom a súdom

Súdna rada kritizuje množiace sa verbálne útoky voči sudkyniam, sudcom a súdom

19.6.2022 (Webnoviny.sk) – Súdna rada Slovenskej republiky kritizuje vo svojom stanovisku množiace sa verbálne útoky v poslednom období voči sudkyniam, sudcom a súdom.

„Ochrana nezávislosti, nestrannosti, spravodlivosti v súdnych konaniach nebráni vecnej kritike rozhodnutí súdov. Súdna rada však nepovažuje za vecne kritické hlasy také názory a verejné vystúpenia politikov, verejne činných osôb, prípadne odborníkov, ako aj širokej verejnosti, ktoré sú osobné, napádajú sudkyne a sudcov za ich rozhodnutia,“ uviedla Súdna rada v stanovisku.

Ako ďalej dodáva Súdna rada, odmieta zosmiešňovanie rozhodnutí sudcov, znižovanie ich profesionálnej integrity, označovanie hanlivými prívlastkami a často aj hrozbami, že po zmene politického vedenia štátu ich čaká pomsta, trestné stíhanie, alebo strata talára.

„Súdna rada sa dôrazne ohradzuje voči takým názorom, postojom a vyjadreniam. Sú v príkrom rozpore s princípmi právneho štátu a relevantným spôsobom zasahujú do nezávislého postavenia sudkýň, sudcov a súdov Slovenskej republiky,“ informuje stanovisko.

Súdna rada plánuje každý jednotlivý prípad hrubých, nevyberaných, pomstychtivých útokov voči individuálnym sudkyniam a sudcom posunúť príslušným orgánom verejnej moci s požiadavkou o ich preverenie z hľadiska ich zákonnosti a prípadných zákonných dôsledkov pre ich autorov. „Vyhlásenie Súdnej rady je výlučne plnením jej ústavnej úlohy ochraňovať sudcovskú legitimitu. Nemožno ho považovať za súčasť politických procesov,“ dodali v stanovisku.

Viac k témam: Súdnictvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Súdna rada kritizuje množiace sa verbálne útoky voči sudkyniam, sudcom a súdom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *