Home / SVET / Vlna horúčav v Španielsku spôsobila rozsiahle lesné požiare, evakuovať museli niekoľko dedín (video)

Vlna horúčav v Španielsku spôsobila rozsiahle lesné požiare, evakuovať museli niekoľko dedín (video)

19.6.2022 (Webnoviny.sk) – Hasiči v Španielsku sa v nedeľu snažili dostať pod kontrolu lesné požiare v niekoľkých častiach krajiny, ktorú zasiahla vlna horúčav nezvyčajná pre toto ročné obdobie. Najväčšie škody evidujú v severozápadnej provincii Zamora, kde sa lesné požiare podľa tamojších úradov rozprestierajú na ploche 25-tisíc hektárov.

Evakuovať museli najmenej 10 dedín, pričom viac ako 500 hasičov v riedko osídlenej oblasti podporujú i lietadlá a vrtuľníky.

Teploty stúpli nad 40 stupňov Celzia

Odborníci pripisujú abnormálne horúce obdobie v Európe zmene klímy. Teplomery v mnohých španielskych mestách počas tohto týždňa vystúpili nad 40 stupňov Celzia. Nedostatok zrážok v doterajšom priebehu roka spolu s nárazovým vetrom vytvorili podmienky pre lesné požiare.

Tie spôsobili, že v sobotu bola prerušená vysokorýchlostná železničná doprava z Madridu na severozápad Španielska. V nedeľu ráno ju opäť obnovili.

Niekoľko dedín preventívne evakuovali

Neexistujú žiadne správy o obetiach, ale plamene zasiahli okraj niektorých obcí v Zamore aj v strednej časti ďalšej provincie Navarra, kde preventívne evakuovali približne 15 malých dedín, keďže vysoké teploty by mali klesnúť až v stredu.

Požiare sú aktívne aj v troch častiach severovýchodného Katalánska – v Lleide, Tarragone a v prírodnom parku v Garafe, južne od Barcelony. Španielske úrady požiadali farmárov, aby prestali používať ťažkú techniku, ktorá by mohla neúmyselne vyvolať požiar.

Viac k témam: Horúčavy, Lesné požiare
Zdroj: Webnoviny.sk – Vlna horúčav v Španielsku spôsobila rozsiahle lesné požiare, evakuovať museli niekoľko dedín (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *