Home / SVET / Rusi vo svojich telefonátoch prezradili problémy. Darí sa im len pri Sjevjerodonecku, ale inde ofenzívu stopli

Rusi vo svojich telefonátoch prezradili problémy. Darí sa im len pri Sjevjerodonecku, ale inde ofenzívu stopli

19.6.2022 (Webnoviny.sk) – Ruské sily zaznamenali počas soboty menšie zisky na predmestí Sjevjerodonecka v Luhanskej oblasti, no na väčšine iných miest sa ich postup zastavil. Na svojom oficiálnom webe to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V bitkách postupujú len pomaly

Ruské jednotky pravdepodobne čelia rastúcim stratám a degradácii vojakov a vybavenia, čo komplikuje pokusy o obnovenie útočných operácií na iných kritických miestach. Ich snahám neprispieva ani pomalý postup v bitkách o Sjevjerodoneck.

Podľa ISW budú ruské jednotky v najbližších týždňoch pravdepodobne schopné obsadiť spomenuté mesto, ale za cenu sústredenia väčšiny svojich dostupných síl v tejto malej oblasti. Menší pokrok zaznamenali ruské sily v ostatných dvoch týždňoch aj v okolí miest Bachmut a Slavjansk.

Zraniteľní a nedisciplinovaní

Ruské vojská sa snažili vytlačiť ukrajinské jednotky od okupovaných hraníc severne od Charkova, ale nedosiahli významné úspechy, čím sú zraniteľné voči ukrajinskej protiofenzíve a partizánskemu tlaku. Ich zásobovacie trasy sú navyše v delostreleckom dosahu ukrajinských jednotiek.

Ruská armáda naďalej čelí problémom v súvislosti s morálkou a disciplínou svojich jednotiek na Ukrajine. Hlavné ukrajinské riaditeľstvo spravodajskej služby zverejnilo informácie o zachytených telefonátoch zo 17. a 18. júna, v ktorých sa ruskí vojaci sťažovali na podmienky v prvej línii, zlé vybavenie a celkový nedostatok personálu.

Jeden z vojakov tvrdil, že v jednotkách slúži vyčerpaný personál a niektoré taktické skupiny majú v službe iba 10 až 15 vojakov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Zabitých bolo vyše 33-tisíc Rusov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda približne 33 350 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa nich dosiaľ prišlo aj o 1465 tankov, 3573 bojových obrnených vozidiel, 2513 vozidiel a palivových nádrží, 739 delostreleckých systémov, 233 odpaľovacích raketových systémov, 98 systémov protivzdušnej obrany, 180 vrtuľníkov, 216 lietadiel, 594 dronov, 129 striel s plochou dráhou letu, 14 lodí a 55 kusov špeciálnej techniky.

Počas uplynulého dňa zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v oblasti Bachmutu a Slavjanska v Doneckej oblasti i v okolí mesta Kryvyj Rih.

Viac k témam: Charkov, rusko-ukrajinský konflikt, Sjevjerodoneck, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi vo svojich telefonátoch prezradili problémy. Darí sa im len pri Sjevjerodonecku, ale inde ofenzívu stopli © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *