Home / SLOVENSKO / Bývala nemocnica v popradskej Kvetnici naďalej ostáva nevyužitá, stále prebieha trestné stíhanie

Bývala nemocnica v popradskej Kvetnici naďalej ostáva nevyužitá, stále prebieha trestné stíhanie

12.6.2022 (Webnoviny.sk) – Otázka ďalšieho fungovania budovy bývalej Špecializovanej nemocnice respiračných chorôb v popradskej mestskej časti Kvetnica, ktorá bola zatvorená pred štrnástimi rokmi, je naďalej nejasná.

V súčasnosti pokračuje trestné stíhanie v súvislosti s jej niekdajšou správou. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Ligdayová.

Vyšetrovanie zatiaľ nebolo ukončené

Ešte vlani v auguste začal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície z Prešova trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Ten podľa hovorkyne aj naďalej vykonáva všetky potrebné procesné úkony a vyšetrovanie prípadu doposiaľ nebolo ukončené.

Ako pre SITA vysvetlil hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák, trestné stíhanie sa netýka priamo likvidácie nemocnice Kvetnica, ale skutočnosti, ktoré nastali po nadobudnutí majetku nemocnice neziskovou organizáciou Odborný liečebný a sociálny ústav (OLSÚ) so sídlom v Prešove.

„Ide o preverenie toho, že zodpovedná osoba neziskovej organizácie sa o jej prioritný majetok riadne nestarala, nechala ho chátrať, čím na uvedenom majetku malo dôjsť k vzniku škody vo výške minimálne 133-tisíc eur,“ konkretizoval hovorca.

Rovnako potvrdil, že v predmetnej veci sú vykonávané úkony pre náležité objasnenie skutkového stavu pre potreby posúdenia trestnosti stíhaného skutku.

Najprv tam liečili tuberkulózu

Nemocnica bola ako ústav založená v roku 1920 na liečbu tuberkulózy pre železničiarov, neskôr slúžila aj ako liečebňa pre zamestnancov Česko-slovenských štátnych dráh. V posledných rokoch pred zánikom nemocnice v nej liečili aj onkologické ochorenia.

Po tom, ako s ňou zdravotná poisťovňa v roku 2007 ukončila zmluvný vzťah, prišla o 70 percent príjmov, prácu tiež stratila viac ako stovka lekárov, zdravotných sestier a ostatného personálu. Nemocnicu pre nedostatok financií zatvorili v roku 2008.

Prešovská nezisková organizácia OLSÚ sa stala jej vlastníkom po tom, ako ju podľa medializovaných informácií na ňu previedla nezisková organizácia Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb, ktorá bola v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR.

Nový vlastník plánoval v objekte rozsiahlu stavebnú rekonštrukciu a chcel tu zriadiť špecializované zariadenie na poskytovanie sociálnych služieb. Realizáciu spomínaného zámeru však pozastavili, pretože objekt bol v roku 2016 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Nemocnicu ponúkali mestu Poprad

Dodnes sú priestory zariadenia nevyužívané. Ešte v roku 2019 ponúkal OLSÚ bývalú nemocnicu na odkúpenie mestu Poprad. Cena sa mala pohybovať vo výške do jedného milióna eur.

Počas mestského zastupiteľstva v úvode roka 2019 sa hovorilo o tom, že hoci interiér budovy je v dobrom stave, napriek tomu si rekonštrukcia vyžaduje investíciu 5 až 6 miliónov eur. V máji toho istého roka však nemocnica zmenila vlastníka.

Po zlúčení neziskovej organizácie Odborný liečebný a sociálny ústav (OLSÚ) so sídlom v Prešove, ktorá bola dovtedy jej vlastníkom, s prešovskou neziskovou organizáciou BLUMENTAL Ústav sociálnej, komunitnej a zdravotnej starostlivosti, prešli všetky práva a povinnosti, vrátane vlastníckych práv, na druhú menovanú nástupnícku neziskovú organizáciu.

Jej štatutár Michal Ďurkovič pre SITA uviedol, že k zámeru a ďalšej budúcnosti bývalej nemocnice sa nezisková organizácia BLUMENTAL vyjadrí po tom, ako získa vyjadrenie z Pamiatkového úradu SR.

Viac k témam: Nemocnica
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývala nemocnica v popradskej Kvetnici naďalej ostáva nevyužitá, stále prebieha trestné stíhanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pečeň neohrozuje len alkohol, pre jej záchranu je dôležité upraviť svoj životný štýl

Pečeň je najväčší vnútorný orgán v ľudskom tele. Odstraňuje toxíny z krvného obehu, udržiava zdravú hladinu cukru v krvi, reguluje zrážanie krvi a vykonáva stovky ďalších životne dôležitých funkcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *