Home / SVET / Zelenskyj pripomenul pravý dátum začatia vojny a tvrdí, že Rusko už porušilo zhruba 400 medzinárodných dohôd

Zelenskyj pripomenul pravý dátum začatia vojny a tvrdí, že Rusko už porušilo zhruba 400 medzinárodných dohôd

10.6.2022 (Webnoviny.sk) –
Rusko porušilo zhruba 400 rôznych medzinárodných dohôd. Na Kodanskom samite o demokracii to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa na ňom zúčastnil virtuálne. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Len počas ruskej vojny voči Ukrajine, a chcem vám pripomenúť, že začala v roku 2014, nie 24. februára (2022), Rusko porušilo zhruba 400 rôznych medzinárodných dohôd, ktorých zmluvnými stranami sú naše krajiny,“ uviedol ukrajinský prezident.
Zároveň vymenoval niekoľko prípadov medzinárodných zmlúv, ktoré podľa jeho slov porušilo Rusko, vrátane charty OSN.

Ľudia by si podľa Zelenského mali pripomenúť Budapeštianske memorandum z roku 1994, v rámci ktorého sa Ukrajina vzdala jadrových zbraní, ktoré zdedila zo sovietskej éry, výmenou za „ubezpečenia“ o svojej budúcej bezpečnosti dohodnutých Ruskom, USA a Spojeným kráľovstvom.
Rusko jeho porušením „pridalo k celému obrazu maximálny cynizmus“, povedal Zelenskyj s tým, že „týmto porušením Rusko ukončilo celý boj za jadrové odzbrojenie vo svete.“

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Zelenskyj pripomenul pravý dátum začatia vojny a tvrdí, že Rusko už porušilo zhruba 400 medzinárodných dohôd © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *