Home / SVET / Krajina je rozhodnutá napredovať proti Kurdom na severe Sýrie, tvrdí turecký minister obrany

Krajina je rozhodnutá napredovať proti Kurdom na severe Sýrie, tvrdí turecký minister obrany

ANKARA 19. januára (WebNoviny.sk) – Turecko už s ofenzívou proti kurdskej enkláve na severe Sýrie de facto začalo, uviedol minister obrany Nurettin Canikli. V piatok sa tak vyjadril televízii A Haber, kde vysvetlil, že operácia proti Afrínu sa už v podstate začala sporadickým ostreľovaním danej oblasti.

Podľa ministra už nie je cesty späť a Turecko je rozhodnuté v ofenzíve napredovať, pretože kurdskí bojovníci v enkláve predstavujú „naozajstnú“ a stupňujúcu sa hrozbu pre Turecko. „Operácia sa uskutoční, teroristickú organizáciu zneškodníme,“ povedal odkazujúc na milície z Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG).

Čakajú na príležitosť zaútočiť

Minister v rozhovore pre televíziu neuviedol, kedy operáciu proti Kurdom v Afríne naozaj začnú, povedal len, že čakajú na najlepší čas zaútočiť. Kompetentné orgány podľa neho pracujú na tom, aby minimalizovali možné straty z radov vojska. Armáda operáciu proti Kurdom v Afríne vykoná v spolupráci s Tureckom podporovanými sýrskymi opozičnými bojovníkmi.

Odporúčame:
Turecko opäť predĺži výnimočný stav, podľa kritikov vláda zneužíva právomoci

Canikli počas rozhovoru okrem iného tiež uviedol, že Turecko má podrobné informácie o vojenských kapacitách YPG a od posledného vpádu do Sýrie v roku 2016 vyvinulo sofistikované zbrane, ktoré jeho vojskám pomôžu im čeliť.

Vojenská operácia proti Kurdom

Sýria vo štvrtok reagovala na ostreľovanie zo strany Turecka a varovala krajinu, že zostrelí akékoľvek lietadlo, ktoré na jej území vykoná nálet. Námestník sýrskeho ministra zahraničia Fajsal Mekdad uviedol, že vojenský vpád do Afrínu nebude pre Turecko „piknikom“ a bude považovaný za „agresívny čin“.

Odporúčame:
Erdogan bol ku Macronovi priamy, Turecko nebude naveky čakať na rozhodnutie o prijatí do EÚ

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu oznámil, že Turecko začne „v najbližších dňoch“ vojenskú operáciu proti kurdskej enkláve na severe Sýrie. Ofenzíva proti Kurdom v Afríne má byť zameraná na „vyčistenie“ južných hraníc Turecka od teroru. Oblasť kontrolujú kurdské milície z YPG, ktoré Ankara označuje za teroristickú skupinu napojenú na kurdských separatistov na juhovýchode Turecka.

Viac k témam: Kurdi, Recep Tayyip Erdogan, Sýria, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajina je rozhodnutá napredovať proti Kurdom na severe Sýrie, tvrdí turecký minister obrany © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rušenie GPS signálu nad Baltským morom je pravdepodobne vedľajším efektom Ruska proti útočným dronom

Zasahovanie sa zintenzívnilo, keď začali útoky ukrajinských dronov na ruskú energetickú infraštruktúru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *