Home / EKONOMIKA / Viskupič ocenil rozhodnutie prezidentky Čaputovej vrátiť Matovičov balíček do parlamentu. Je to hazard s rozpočtami samospráv, tvrdí

Viskupič ocenil rozhodnutie prezidentky Čaputovej vrátiť Matovičov balíček do parlamentu. Je to hazard s rozpočtami samospráv, tvrdí

8.6.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda združenia SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič (OĽaNO) víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vrátiť protiiflačný zákon do parlamentu s pripomienkami, ako aj avizované podanie na Ústavný súd SR v prípade prelomenia veta.

Samosprávy príjdu o peniaze

Podľa Viskupiča je neprípustné, aby sa opatrenia s negatívnym vplyvom na rozpočty žúp, miest a obcí prijímali jednostranne, bez konzultácie s ich reprezentatívnymi združeniami.

„Sme za rýchlu a efektívnu cielenú pomoc rodinám s deťmi. Máme však za to, že vláda nie je odkázaná na siahanie na zdroje samospráv, medzi ktoré patria aj samosprávne kraje,“ napísal na sociálnej sieti Viskupič.

V dôsledku zvýšenia daňového bonusu na deti sa v druhej polovici tohto roka daňové príjmy samosprávnych krajov podľa neho znížia o 23 až 69 miliónov eur.

„To je veľmi výrazný zásah, ktorý navyše prichádza v polovici rozpočtového roka, teda keď sú rozbehnuté verejné obstarávania a objednané služby,“ dodal Viskupič.

Časť Matovičovho balíka vrátila poslancom

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie zákon o financovaní voľného času dieťaťa. Vetuje tie časti zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Jej veto sa tak netýka okamžitej pomoci rodinám od júla tohto roka. Ak parlament jej veto prelomí, obráti sa na Ústavný súd SR s otázkou, či proces schvaľovania tohto zákona bol v súlade s Ústavou SR.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Politické veto, protiinflačný balíček
Zdroj: Webnoviny.sk – Viskupič ocenil rozhodnutie prezidentky Čaputovej vrátiť Matovičov balíček do parlamentu. Je to hazard s rozpočtami samospráv, tvrdí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *