Home / SLOVENSKO / Falcon 4G od slovenskej firmy patrí medzi svetovú špičku, dokáže detekovať jedované plyny aj biologické hrozby

Falcon 4G od slovenskej firmy patrí medzi svetovú špičku, dokáže detekovať jedované plyny aj biologické hrozby

6.6.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenské zariadenie Falcon 4G dokáže detekovať v ovzduší jedovaté plyny, priemyselné chemikálie a biologické hrozby až na vzdialenosť šesť kilometrov. Zariadenie, ktoré vyrába slovenská technologická firma SEC Technologies, patrí podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany SR (MO SR) Mariana Majera medzi svetovú špičku v oblasti detekčnej technológie a Slovensko sa môže v budúcnosti orientovať na inovatívne technológie v oblasti obrany a bezpečnosti.

Majer o tom informoval počas návštevy výskumného a vývojového centra SEC Technologies v Liptovskom Mikuláši.

Citlivosť má stonásobne vyššiu

Zariadenie sa vyvíja a vyrába v novootvorenom výskumnom a vývojovom centre SEC Technologies v Liptovskom Mikuláši. Falcon 4G a jeho štvrtá generácia dokáže pomocou lasera rozpoznať v ovzduší jedovaté plyny, priemyselné chemikálie a biologické hrozby.

Oproti zahraničnej konkurencii dosahuje až 100-násobne vyššiu citlivosť a zároveň to je jediný aktívny diaľkový detektor na svetovom trhu. Zástupcovia spoločnosti a MO SR hovorili tiež o možnostiach zjednodušenia exportu týchto zariadení, o možnostiach zapojenia spoločnosti SEC Technologies do európskych inovačných programov, ktoré riadi Európska obranná agentúra (EDA), ale tiež o ďalšej podpore inovatívnych projektov slovenského zbrojárskeho priemyslu zo strany MO SR.

Vhodné aj na civilný trh

Okrem obranného priemyslu je použitie detekčnej technológie vhodné aj na civilný trh. Spoločnosť získala v roku 2021 investíciu vo výške tri miliardy eur od súkromných investorov platformy Crowdberry, a.s. a štátneho Venture to Future Fund, a.s. na expanziu svojej výrobnej kapacity a ďalší vývoj detekčnej technológie, okrem iného aj na civilný trh.

Po spoľahlivej detekcii plynov na diaľku je totiž veľký dopyt aj v mnohých priemyselných odvetviach a táto technológia nájde využitie i v segmente ochrany životného prostredia.

Viac k témam: Falcon 4G
Zdroj: Webnoviny.sk – Falcon 4G od slovenskej firmy patrí medzi svetovú špičku, dokáže detekovať jedované plyny aj biologické hrozby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *