Home / SVET / Dve ukrajinské mestá sú neustále pod paľbou Rusov, uviazli v nich tisícky ľudí

Dve ukrajinské mestá sú neustále pod paľbou Rusov, uviazli v nich tisícky ľudí

26.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinské mestá Sjevjerodoneck a Lysyčansk sú terčom ruského útoku v rámci ofenzívy v Luhanskej oblasti, uviedol vo štvrtok v aktualizácii vojenskej situácie úrad ukrajinského prezidenta.

Šéf vojenskej správy Sjevjerodonecka Oleksandr Strjuk vo štvrtkovom rozhlasovom rozhovore povedal, že spojenie medzi Sjevjerodoneckom a Lysyčanskom sa skomplikovalo vzhľadom na ruské bombardovanie mosta medzi oboma mestami. Informuje o tom portál cnn.com.

Mesto je terčom paľby

Nepriateľ neprestal bombardovať obytné štvrte uplynulý týždeň a pol, povedal Strjuk. „V meste zostáva 12- až 13-tisíc ľudí. Ľudia sa schovávajú v krytoch a pivniciach. Mesto je terčom neustálej paľby,“ povedal šéf vojenskej správy Sjevjerodonecka a dodal, že komunikácia je obmedzená a 90 percent obytných budov v meste je poškodených alebo zničených.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Pád Sjevjerodonecka, ktoré je posledným veľkým mestom v Luhanskej oblasti pod kontrolou ukrajinskej vlády, by bol pre Kyjev veľkým neúspechom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Rusi sa snažia obkľúčiť Ukrajincov

„Situácia je náročná, predovšetkým v doneckom operačnom obvode,“ povedal Fedir Venislavskyj, ukrajinský poslanec a člen parlamentného Výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo. „Najhorúcejšími miestami sú Sjevjerodoneck a Lysyčansk,“ konštatoval a dodal, že ruskí vojaci sa snažia obkľúčiť ukrajinské sily a potom zaútočiť na mestá Bachmut a Soledar.

„Nepriateľ čiastočne kontroluje mesto Lyman a smeruje k predmestiam Sjevjerodonecka. Situácia v tejto operačnej oblasti bude v najbližších dňoch veľmi náročná,“ konštatoval Venislavskyj.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Dve ukrajinské mestá sú neustále pod paľbou Rusov, uviazli v nich tisícky ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev použil na poškodenie Krymského mosta raketové palivo, ruské vyšetrovanie odhalilo detaily predminuloročnej akcie 

Výbuch spôsobil čiastočné zrútenie mosta, pričom poškodil dôležitú zásobovaciu tepnu ruských vojsk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *