Home / SVET / Albánsko ponúklo NATO námornú základňu Pashaliman, kedysi slúžila Sovietskemu zväzu

Albánsko ponúklo NATO námornú základňu Pashaliman, kedysi slúžila Sovietskemu zväzu

26.5.2022 (Webnoviny.sk) – Albánsko ponúklo Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) námornú základňu Pashaliman. Informovala o tom kancelária premiéra. Predseda albánskej vlády Edi Rama uviedol, že základňa, ktorá sa nachádza 180 kilometrov južne od hlavného mesta Tirana, by pre vojenskú alianciu mohla byť „pridanou hodnotou“ v týchto náročných časoch. Albánsko podľa jeho slov chystá projekt renovácie základne.

Základňa Pashaliman vznikla v 50. rokoch, pričom slúžila Sovietskemu zväzu, ktorý tam mal 12 ponoriek. Bola jedinou sovietskou námornou základňou v Stredomorí. Po rozpade vzťahov medzi Tiranou a Moskvou v roku 1961 zostala Pashaliman základňou pre štyri ponorky a ďalšie menšie vojenské lode.

Počas občianskej vojny v roku 1997 ju vyrabovali. Pashaliman neskôr zrenovovalo Turecko a odvtedy je používaná ako základňa pre niektoré vojenské lode hliadkujúce v Iónskom a Jadranskom mori.

NATO, ktorého je Albánsko členom od roku 2009, už pracuje na modernizácii albánskej leteckej základne Kucovë z éry komunizmu, ktorá leží 85 kilometrov južne od Tirany. To umožní využitie základne na operácie aliancie.

Viac k témam: Základňa Pashaliman
Zdroj: Webnoviny.sk – Albánsko ponúklo NATO námornú základňu Pashaliman, kedysi slúžila Sovietskemu zväzu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *