Home / SLOVENSKO / Aj lokálne kroky McDonald´s Slovensko menia planétu globálne

Aj lokálne kroky McDonald´s Slovensko menia planétu globálne

BRATISLAVA 18. januára 2018 (WBN/PR) – Spoločnosť McDonald’s je najväčším svetovým reťazcom reštaurácií. S rozsiahlou sieťou dodávateľov má významný vplyv na našu planétu. Stratégiou spoločnosti je neustále skvalitňovať procesy zaisťovania zdrojov, balenia a prepravy, aby túto stopu obmedzila v najväčšej možnej miere. Nakoľko prevádzkuje takmer 37 000 reštaurácií vo viac ako 100 krajinách a denne obslúži 69 miliónov ľudí, aj malé zmeny môžu mať veľký dopad a význam.

Cieľom spoločnosti McDonald’s je obmedziť do roku 2025 produkciu odpadov, a to tým, že až 100% obalov určených zákazníkom bude pochádzať z obnoviteľných, recyklovaných alebo certifikovaných zdrojov. Hoci infraštruktúra, predpisy aj správanie spotrebiteľov v oblasti recyklácie sa v jednotlivých krajinách a mestách líšia, spoločnosť McDonald’s spolu so svojimi zamestnancami, franšízantmi a dodávateľmi plánuje lokálne riešenia, ktoré pomôžu k zmenám globálne.

McDonald’s je jedným z celosvetových priekopníkov recyklácie

Cesta spoločnosti McDonald’s k udržateľným obalom začala pred 25 rokmi, kedy nadviazala priekopnícke partnerstvo s organizáciou na ochranu životného prostredia Environmental Defense Fund (EDF). Táto iniciatíva počas prvého desaťročia partnerstva odstránila viac než 136 miliónov kilogramov obalov. Recyklovala 1 milión ton škatúľ z vlnitej lepenky a znížila produkciu odpadov
o 30%.

McDonald´s prehodnocuje obaly s množstvom odborníkov. Cieľom spoločného úsilia je čo najviac znížiť objem materiálu pri výrobe obalov a navrhnúť ich tak, aby recykláciou minimalizovali dopady na životné prostredie spojené s ich likvidáciou.

Vďaka doterajšiemu úsiliu je McDonald´s už v polovici cesty k dosiahnutiu svojho nového cieľa. V roku 2017 pochádzalo už 50% obalov určených zákazníkom z obnoviteľných, recyklovaných alebo certifikovaných zdrojov. Momentálny odhad je, že obaly určené zákazníkom sa v súčasnosti recyklujú v 10% reštaurácií McDonald’s na celom svete. Na niektorých trhoch recykluje takmer 100% prevádzok, zatiaľ čo inde stojí spoločnosť ešte len na samom začiatku.

Recyklácia prevádzok McDonald’s na Slovensku

„Na Slovensku v  McDonald’s triedime všetky odpady s výnimkou odpadkových košov z parkovísk. Recyklujeme obaly od surovín, v ktorých nám ich vozia dodávatelia, papierové obaly od jedla predávaného našim zákazníkom, taktiež niektoré plastové obaly, ale aj použitý olej z fritéz alebo organický odpad. Použitý olej sa spracováva na zložky biopalív a organický odpad sa kompostuje, alebo slúži na výrobu bioplynu. Súčasťou každej reštaurácie je triediaca miestnosť, kde naši zamestnanci všetok odpad podľa druhov rozdeľujú a pripravia ho na ďalšie spracovanie,“ vysvetľuje Zuzana Svobodová, riaditeľka PR a komunikácie McDonald´s pre Českú republiku a Slovensko.

Väčšina obalov je vyrobená z recyklovaných materiálov, u niektorých až na 70%, čo je maximum predpísaných hygienických noriem povolených štátom. „Hoci sme dosiahli veľký pokrok, v oblasti recyklácie existujú aj ďalšie výzvy, ktoré chceme prekonať. V budúcnosti budeme podporovať zmenu správania a infraštruktúry prostredníctvom spolupráce s príslušnými lokálnymi a globálnymi mimovládnymi organizáciami. Prostredníctvom týchto vzťahov a partnerských programov sa môžeme najlepšie podieľať na diskusiách a opatreniach, ktoré ovplyvňujú infraštruktúru pre recykláciu,“ dodáva Zuzana Svobodová.

Ambiciózne ciele McDonald´s v rámci environmentálnej zodpovednosti

Spoločnosť McDonald’s nadviazala úzku spoluprácu s poprednými odborníkmi v odvetví, miestnymi samosprávami a ekologickými združeniami, ako je Svetový fond na ochranu prírody WWF či organizácie EDF. Cieľom McDonald´s je zlepšiť postupy v oblasti obalov a recyklácie a stať sa synonymom pre zodpovedné využívanie a ochranu životného prostredia, tzv. Environmental Stewardship.

Viac k témam: McDonald´s, McDonald´s Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Aj lokálne kroky McDonald´s Slovensko menia planétu globálne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dve autá sa čelne zrazili neďaleko obce Vieska, tragickú nehodu neprežil vodič Audi (foto)

Vyšetrovanie dopravnej nehody si prebrala kriminálka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *