Home / SLOVENSKO / Hygienici varujú pred nebezpečnými výrobkami, použitie niektorých dávok môže predstavovať riziko

Hygienici varujú pred nebezpečnými výrobkami, použitie niektorých dávok môže predstavovať riziko

19.5.2022 (Webnoviny.sk) – Na Slovensku sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému Európskej únie na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch (Rapex) nahlásili kontrolne orgány v Nemecku a Švédsku. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v tlačovej správe, ktorú poskytol Marek Eliáš z odboru komunikácie úradu.

Riziko kožných infekcií

Ide o olej na starostlivosť o pokožku Baby Oil frangrance free, značky Weleda zo Švajčiarska. Výrobná dávka nebezpečného výrobku je H1201, H1207, H1213, H1214, J0101 a J0202. Olej môže obsahovať zvyškové, kondenzujúce kvapky vody, ktoré sa mohli dostať počas plnenia výrobku do fliaš. To by mohlo viesť k rastu mikroorganizmov a predstavovať riziko kožných infekcií, najmä u osôb s oslabeným imunitným systémom, u dojčiat a malých detí. Výrobok nie je bezpečný, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Ďalej do systému Rapex nahlásili aj olej na fúzy Mr. Burton’s Beard Oil Pure z Nemecka. Jeho výrobná dávka je 310122. Kontrolne orgány analýzou zistili, že sa vo výrobku nachádzajú vonné látky limonene, citral, cinnamal a benzyl benzoate, ktoré si vyžadujú, aby ich prítomnosť bola vyznačená na obale.

Telové mlieko v rozpore s nariadením EÚ

Prítomnosť vonných a aromatických zložiek musí byť uvedená v zozname zložiek, ak ich koncentrácia prekročí 0,001 percenta v nezmývateľných výrobkoch. Neuvedenie vonných látok v zozname zložiek na obale výrobku je tiež v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Táto informácia pomáha spotrebiteľom chrániť sa pred použitím výrobkov, ktoré obsahujú špecifické látky, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie.

V rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a rady je tiež telové mlieko na bielenie pokožky Laser White Perfume Whitening Lotion Whitening complex All skin types Diana. Výrobná dávka produktu je Lot 01, MFD. 08/2019 Exp. 08/2023. Telové mlieko má v zozname zložiek uvedenú zakázanú látku 2-Chloroacetamide.

Viac k témam: Nebezpečná kozmetika, Nebezpečný výrobok, RAPEX rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky
Zdroj: Webnoviny.sk – Hygienici varujú pred nebezpečnými výrobkami, použitie niektorých dávok môže predstavovať riziko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *