Home / SVET / Fínsky prezident Niinistö telefonoval s Putinom, povedal mu o podaní prihlášky do členstva v NATO

Fínsky prezident Niinistö telefonoval s Putinom, povedal mu o podaní prihlášky do členstva v NATO

14.5.2022 (Webnoviny.sk) – Fínsky prezident Sauli Niinistö v sobotu telefonoval so svojim ruským partnerom Vladimirom Putinom, aby mu povedal, že jeho krajina v najbližších dňoch podá prihlášku za člena NATO. Informuje o tom portál bbc.com. Vo vyhlásení, ktoré zverejnil po telefonáte, fínsky prezident uviedol, že Putinovi povedal, ako nedávne kroky Ruska „zmenili bezpečnostné prostredie Fínska“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Konverzácia bola priama a otvorená a prebiehala bez hnevu. Vyhnutie sa napätiu bolo považované za dôležité,“ konštatoval Niinistö.

Ruské médiá podľa portálu bbc.com uviedli, že Putin fínskemu prezidentovi povedal, že bezpečnosť Fínska v súčasnosti nič neohrozuje a vzdanie sa dlhodobej neutrality by bolo chybou. Podľa Putina táto zmena poškodí vzťahy oboch krajín, „ktoré boli roky budované v duchu dobrého susedstva a partnerskej spolupráce a boli obojstranne prospešné“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Fínsky prezident Niinistö telefonoval s Putinom, povedal mu o podaní prihlášky do členstva v NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *