Home / SLOVENSKO / Dobrovoľní horskí záchranári ošetrili počas lyžiarskej sezóny viac ako 300 úrazov, pri niektorých zasahoval vrtuľník

Dobrovoľní horskí záchranári ošetrili počas lyžiarskej sezóny viac ako 300 úrazov, pri niektorých zasahoval vrtuľník

14.5.2022 (Webnoviny.sk) – Dobrovoľní záchranári z Tatranskej horskej služby (THS) ošetrili počas uplynulej lyžiarskej sezóny vo Vysokých Tatrách za 149 dní celkovo 330 úrazov.

Ako bilancoval ich predseda František Mrázik, štvrtina z nich bola klasifikovaná ako ľahké zranenia, 50 percent zásahov sa týkalo stredne ťažkých úrazov a 25 percent tvorili ťažké úrazy. Až v deviatich prípadoch musel zasahovať vrtuľník, vrátane prvého úrazu sezóny.

Pomoc pre účastníkov športových podujatí

Lyžiarska sezóna 2021/22 sa rozbehla v Tatrách 10. decembra. Tri zo štyroch stredísk, v ktorých Tatranská horská služba zabezpečuje záchranu na lyžiarskych svahoch, sezónu už tradične ukončili na konci marca. Do nedele 8. mája bola v prevádzke ešte najvyššie položená zjazdovka v Lomnickom sedle v stredisku Tatranská Lomnica a zjazdovka na Štrbskom Plese.

Viac o téme: Koronavírus

Okrem záchrany na lyžiarskych svahoch pomoc záchranárov potrebovali podľa Mrázika aj účastníci športových podujatí. „V zime sme takto asistovali na 23 podujatiach bežeckého a zjazdového lyžovania, ale i na klasických bežeckých pretekoch,“ poznamenal.

Lyžovanie brzdili protipandemické opatrenia

Podľa jeho slov je ťažké porovnávať počet zásahov s predchádzajúcimi rokmi, keďže v minulej sezóne sa nelyžovalo takmer vôbec a sezóna 2019/2020 bola tiež ovplyvnená pandémiou koronavírusu.

„Lyžiarske strediská boli v tomto roku síce otvorené, no možnosť lyžovania redukovali protipandemické opatrenia. Napriek týmto faktom sme v menších strediskách zaznamenali počet úrazov ako v predcovidovom období, teda v sezóne 2018/2019,“ dodal predseda dobrovoľného zboru THS.

Viac k témam: COVID-19, Lyžiarska sezóna, Záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk – Dobrovoľní horskí záchranári ošetrili počas lyžiarskej sezóny viac ako 300 úrazov, pri niektorých zasahoval vrtuľník © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *