Home / SLOVENSKO / Odsúdený exsiskár Beňa požiadal o obnovu konania, dôvodom majú byť nižšie tresty pre jeho spolupáchateľov

Odsúdený exsiskár Beňa požiadal o obnovu konania, dôvodom majú byť nižšie tresty pre jeho spolupáchateľov

12.5.2022 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vytýčil na 1. júna verejné zasadnutie o návrhu na povolenie obnovy konania. Týkať sa má odsúdeného bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu a to napriek tomu, že súd v jeho prípade v máji 2021 schválil dohodu o vine a treste.

Beňa vyviazol s podmienkou

ŠTS vtedy uznal obvineného za vinného zo zločinu prijímania úplatku a z dvoch prečinov ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Za to mu uložil úhrnný trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou na päť rokov a probačným dohľadom.

Súd tiež uložil Beňovi aj obmedzenia v stretávaní a kontaktovaní sa s troma zainteresovanými osobami, medzi ktorými je aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Beňa mal zaplatiť aj peňažný trest vo výške 14-tisíc eur s náhradným trestom odňatia slobody vo výmere osem mesiacov. Proti verdiktu sa nebolo možné odvolať.

Miernejšie tresty

Bývalého námestníka riaditeľa SIS zadržali ešte koncom roka 2020 v rámci policajnej akcie Judáš. Dôvodom, prečo napriek dohode o vine a treste žiada obnovu konania, je verdikt Najvyššieho súdu SR (NS SR) v kauze úplatku, ktorý príslušníci bezpečnostných zložiek žiadali od podnikateľa Dušana Bočkaya.

NS SR totiž v marci tohto roku zmiernil tresty, ktoré ŠTS minulý rok uložil bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi a bývalému policajtovi Ladislavovi Vičanovi.

Dvojica bola pôvodne odsúdená za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku, najvyšší súd však daný verdikt zrušil a skutok prekvalifikoval na prečin nepriamej korupcie.

Gašparovič si tak vo väzení mal odsedieť trest 22 mesiacov a Vičan 20 mesiacov. Pôvodne však Gašparovičovi ŠTS v danej veci uložil trest 11 rokov väzenia a Vičanovi trest desať rokov väzenia.

V danej kauze figuroval aj Beňa, pričom bola súčasťou jeho dohody o vine a treste. V prípade Gašparoviča a Vičana vypovedal ako svedok.

Viac k témam: Kauza Judáš, Súdy, úplatkárstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Odsúdený exsiskár Beňa požiadal o obnovu konania, dôvodom majú byť nižšie tresty pre jeho spolupáchateľov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *